Den perfekta temperaturen, existerar den?

Finns det en magisk siffra?

En väldigt vanlig rekommendation är att hplla inomhustemperaturen runt 21-22 °C eftersom detta sägs vara den optimala och mest hälsosamma temperaturen. Men i verkligheten är det inte alltid riktigt så enkelt. Den optimala temperaturen skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika individer. Barn, äldre personer och folk som är sjuka behöver ofta ha det lite varmare för att trivas och må bra. Andra människor tenderar alltid att vara för varma och tycker förmodligen att termperaturrekommendationerna är i allra varmaste laget. 

När du ska hitta den optimala temperaturen för ditt hem är det därför viktigt att ni som bor i huset pratar ihop er om vad som är lämpligt. Förhoppningsvis kan ni hitta det perfekta mellanläget som passar alla. 

 

Vad händer om det är för varmt?

Miljön vi lever i har stort inflytande på vårt välmående. Om det är för varmt inomhus får vi ofta svårt att sova. Barn är ofta lite extra känsliga när det gäller rumstemperaturen. För vissa barn kan ett varmt (och därmed ofta torrt) rum trigga igång andningssvårigheter som i värsta fall kan leda till långvariga problem med andningen. 

Äldre människor tenderar även de att må sämre i varma hem. Faktum är att man tror sig kunna se ett samband mellan överhettning under nätterna och allvarliga hälsoproblem såsom hjärtattacker, stroke och astma. 

Naturligtvis har onödig uppvärmning av hemmet även en stor påverkan på uppvärmningskostnaderna. Det är såklart onödigt att utnyttja viktiga resurser för totalt överflödig värme, så tänk gärna till en extra gång innan du skruvar upp värmen på max. 

 

Vad händer om det är för kallt?

Ett för kallt inomhusklimat kan påverka oss negativt i lika stor utsträckning som ett för varmt. Om man fryser för mycket är det nästan omöjligt att sova och det kan vara svårt att koncentrera sig på skola eller jobb. Jobbar eller pluggar du mycket hemifrån kan det alltså vara värt att tänka på detta. 

Är man för kall kan det även leda till muskelvärk och trötthet eftersom kroppen ständigt spänner sig för att värja sig mot kylan. Dessutom ökar aptiten när det är kallt, vilket innebär att många av oss tenderar att överäta om det är för kallt hemma. Det kan vara därför många av oss kämpar med våra vinterkilon när våren nalkas!

 

Hur får man det rätt?

Som tidigare nämnt varierar den perfekta temperaturen mellan olika individer och hushåll. Att ha en bra värmepump som kan generera både kyla och värme hjälper dig en bra bit på vägen mot det perfekta inomhusklimatet. Glöm inte att kolla isoleringen på huset och säkerställ att det inte drar från olika ställen, så ska du se att du kan styra temperaturen precis enligt dina egna önskemål. Ett tips är att testa dig fram mellan olika temperaturinställningar för att se i vilket klimat du trivs som allra bäst. 

 

Visste du att...

Visste du att värmepumpar drar in utomhusluften och använder köldmedium för att värma (eller kyla) luften som sedan transporteras in i huset? Detta gör värmepumpen till ett extremt effektivt sätt att värma upp ditt hus under vintern. Naturligtvis går det lika bra att kyla ner det under sommarmånaderna. 

 

 

FTXP-M_01_02-(1).png