Ditt nästa värmesystem kommer att vara en värmepump

En av vår tids största utmaningar är att minska koldioxidutsläppen och att lämna ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt efter oss. Värmepumpar kan hjälpa oss en bra bit på vägen. Daikin ser fram emot att samarbeta med alla som har samma mål som vi – att minska koldioxidutsläppen från hushåll. 
 

Att minska koldioxidutsläppen från hushåll är en av vår tids största utmaningar och ett viktigt steg mot en mer hållbar ekonomi. Inom bilindustrin, lantbruk och flygindustrin har det redan gjorts stora insatser för att minska eller eliminera koldioxidutsläppen. Nu är det hushållens tur.

Koldioxidfrågan har uppmärksammats av europeiska beslutsfattare. Faktiskt till den grad att EU nyligen lovade ett ”spela en central roll” i att nå nollutsläpp av växthusgaser innan 2050. På nationell nivå säger Nederländerna hejdå till gas, den franska regeringen stimulerar utbyte av oljepannor, Finland strävar efter att vara koldioxidneutrala innan 2035 och eldning av olja har förbjudits i delar av Österrike. Det är högt satta mål och man kan fråga sig hur de ska nås. Många tror att värmepumpar kommer att spela en central roll. Vi på Daikin är övertygade om att de har rätt. Värmepumpar är inte en framtidsteknologi utan en väletablerad lösning som är redo att finnas i varje hem.
 

Utmaningen

I Sverige ses värmepumpar som standard när det gäller värmesystem. I många europeiska länder har värmepumpar redan upp till 50 procent marknadsandelar vid nybyggnationer. Men när det gäller utbytesmarknaden verkar det som att många husägare ännu inte har hakat på trenden. Många förstår helt enkelt inte exakt vad det är en värmepump gör och vilka effekter den har. Andra är övertygade om att värmepumpar måste låta illa, att de är fula och att de inte har kommit tillräckligt långt när det gäller tillförlitlighet. Många av dessa förutfattade meningar finns troligtvis kvar för att värmepumpsutvecklingen har gått så fort att folk inte har hunnit hänga med.

En vanlig förutfattad mening om värmepumpar gäller deras effektivitet. Luft/vattenvärmepumpar har länge förlorat en del effekt när utomhustemperaturerna har sjunkit. På samma sätt har många värmepumpar behövt kompletteras med elpatroner för att kunna värma upp husen när det varit under nollan. Vid sådana tillfällen är det självklart svårt att göra de kostnadsbesparingar som man kanske hoppats på – och det är klart att detta leder till besvikelse. Men faktum är att dagens moderna värmepumpar har lyckats åtgärda detta problem till stor del. Vår nyaste luft/vattenvärmepump Daikin Altherma 3 Top Grade behöver till exempel i regel ingen kompletterade värmekälla ned till -15 grader. Detta gör den till en värdig utmanare till pelletspannor och liknande värmesystem.
 

Vår ambition

Vår ambition är att varje hushåll i Sverige, och så småningom i Europa, ska ha en värmepump som värmesystem. Inga nybyggen ska ha olje- eller pelletspannor. Vi kommer att jobba hårt för att klara av de utmaningar som finns på vägen – tekniska som inställningsmässiga. Vi ser detta som en troligt viktig del i vårt miljöansvar och vi är övertygade om att det är det som krävs för att vi ska lyckas minimera koldioxidutsläppen. Det är nödvändigt för att vi ska kunna ha hälsosam luft att andas i många år framöver.

 

Intresserad av mer spännande läsning? Då kanske någon av dessa artiklar är för dig.

"Daikin har funnits vid min sida i över 40 år"

Crister Valtersson är en av Daikins första återförsäljare i Sverige. Vi träffade honom en oktoberdag för att höra mer om hans spännande resa i branschen. Vad var det egentligen som lockade med Daikin från början och varför har han hållit fast vid varumärket så länge?

Läs artikeln om Crister Valtersson här

Den perfekta temperaturen - existerar den?

Den temperaturen – existerar den? Och hur hittar man den? Det reder vi ut i denna artikel.

Ta del av artikeln här

Hög tid att byta till en klimatanläggning med mindre klimatpåverkan

Traditionella köldmedium i olika klimatanläggningar bidrar till att öka växthuseffekten på jorden. Därför ska de fasas ut och ersättas med sådana som har mindre miljöpåverkan. Daikin har utvecklat ett nytt köldmedium som nu finns tillgängligt för hela branschen.

Spännande, jag vill läsa mer