Ulf sparar 8 000 kWh per år med sin nya luftvärmepump

Ulf_Jagestrand.jpg

Ulf Jägestrand har en plan. Om två år ska radhuset i Täby vara självförsörjande med el – och värmas och kylas av bland annat en luft/luftvärmepump från Daikin.
– Jag vill investera i smarta och klimatanpassade lösningar och då passar Daikins värmepumpar perfekt, säger Ulf, som redan sparar 8 000 kWh per år tack vare sina lösningar.
 

Familjen Jägestrand flyttade in i radhuset i Täby 2009. Det två våningar och 128 kvadratmeter stora hemmet har sedan dess fått en ny varmvattenberedare och Ulf har dessutom bytt luft/vattenvärmepumpen. För två år sedan var det dags att installera en luft/luftvärmepump för att dessutom få ner värmen under sommarens hetaste dagar.

– Jag hade tidigare en luft/vattenvärmepump och en braskamin som energikällor. Värmen har jag lyckats få till i radhuset, men kylan under heta somrar har varit svårare. Min tanke med hur vi lever är att jag vill investera i smarta och klimatanpassade lösningar.
 

Liten och smidig

Efter att ha pratat ihop sig med några grannar på gatan kom en installatör dit för att inspektera och komma med rekommendationer till individuella lösningar. För familjen Jägestrand blev rekommendationen en luft/luftvärmepump från Daikin – närmare bestämt Nano X35.

Nano X35 är en liten och smidig luft/luftvärmepump utvecklad för skandinaviskt klimat. Pumpen ger bra värme ner till -30 grader, och gott om svalka när så behövs. Med sin låga höjd – endast 283 mm – är luft/luftvärmepumpen lätt att placera ovanför ytterdörrar eller liknande för bäst spridning. Utedelen är den samma, men den valde Ulf att dölja.

– För mig kändes den inte så estetiskt tilltalande, så jag valde att bygga in den i en låda för att dölja den, säger Ulf.
 

Minskad förbrukning

Tack vare bland annat invertertekniken, som gör att luft/luftvärmepumpen anpassar effekten efter det aktuella behovet, kan energiförbrukningen minskas med 30 procent jämfört med ett traditionellt on/off-system.

– Ja, tittar jag på besparingen som jag har gjort de senaste åren så är elförbrukningen relativt låg. Jag tror absolut att det stämmer med att den drar 30 procent mindre än andra maskiner och det känns otroligt skönt, säger Ulf och fortsätter:

– I dag har jag låg förbrukning av el – det ligger runt 8 000-10 000 kWh per år och det tror jag att jag skulle kunna täcka upp med solceller på taket. Min plan är i alla fall att byta taket om ett par år och då kunna försörja mig själv när det gäller el.
 

Fjärrstyrs via app

En stor fördel med värmepumpen Nano X35 är att den kan göras mer användarvänlig och fjärrstyras via telefonen och en app.

– Jag vill verkligen slå ett slag för värmepumpens uppkoppling i det smarta hemmet. Tack vare appen har jag möjlighet att styra inomhusklimatet var jag än är. Det har varit otroligt skönt – speciellt nu när somrarna har varit så varma.

Hur kommer det sig att det blev en pump från Daikin?
– Detta är den första luft/luftvärmepumpen jag har investerat i. Orsaken till varför det blev just Daikin var att jag pratade med en installatör som jag känner och han rekommenderade Daikins Nano X35. Det var till och med några andra på samma gata som också fick rekommendationer och alla valde Daikins luft/luftvärmepumpar.

– Och ingen av oss ångrar valet, alla är supernöjda och driftsäkerheten är perfekt, säger Ulf.

”Svalt och trevligt hemma”

När det gäller inomhusklimatet har Ulf märkt en stor skillnad sedan han lät installera pumpen.

– På sommaren kan jag hålla det svalt och trevligt hemma, vilket har inneburit ett väldigt stort lyft. Sedan bor jag så att säga under björkarna och har problem med pollen på sommaren. Men tack vare luftvärmepumpen kan jag ha fönstren stängda och ändå få svalka. Det känns som att luften renas och jag kan andas lättare, säger Ulf.

Nano X35 ska ge en låg ljudnivå på 26 dB, hur upplever du ljudet från pumpen?
– Jag störs inte alls av något ljud, jag hör den inte längre vilket säkert har att göra med att jag nu van med ljudet från maskinen. Men den är väldigt tyst, säger Ulf.
 

”Daikin – ett självklart val”

Men det är tyvärr en sak som Ulf inte riktigt är nöjd med i dagsläget när det gäller luft/luftvärmepumpen.

– Tja, det är att jag skulle ha köpt två på samma gång. Mitt radhus är i två våningar och som det är nu har jag luftpumpen på undervåningen vilket har varit härligt. Men nu känner jag att jag måste köpa en till för övervåningen också. Det har varit så skönt att ha den så jag vill ha samma känsla uppe, skrattar Ulf och tillägger:

– Och då är det självklara en Daikin. Jag har bara gott att säga om min luft/luftvärmepump och självklart skulle jag rekommendera Daikin till alla som ska investera i en ny pump hemma, avslutar Ulf Jägestrand.
 

Installationen gjordes av BME Kyl AB

Related articles