Sänk din elkostnad - bli energieffektiv

Sänk din elkostnad - bli energieffektiv

Varför blir jag energieffektiv?

En värmepumpsinstallation gör dig energieffektiv dels för att den sparar dig uppvärmningskostnader och dels för att den sparar miljön.

Värmepumpar är bra för plånboken

Om du idag använder el för hela ditt värmebehov kan du  sänka kostnaden för uppvärmning med 75% - 80%.

En värmepump utvinner energi direkt ur luften eller via ett borrhål djupt ned i berget. Det fungerar på samma sätt som ett kylskåp. Fast där kylskåpet tar energin från omgivande luft och gör kyla av den gör värmepumpen värme. Daikins värmepumpar är väldigt effektiva; För en kWh elektricitet får du ut mellan fyra och fem kWh värme.

Värmepumpar är bra för miljön

Värmepumpar är ett bra val för miljön! Mellan 75% och 80% av energin som värmer ditt hus är lokalproducerad från förnybara källor. Antingen av utomhusluften runt din fastighet eller berget.

energy label generator.jpg

Daikins effektiva luftvärme- och bergvärmepumpar

Daikins mest effektiva värmepumpar har den högsta energieffektivitetsklassningen A+++. De är utvecklade speciellt för vårt nordiska klimat. En Daikin luftvärmepump är effektiv ända ned till -25oC. En Daikin bergvärmepump är nästan alltid lika effektiv, oberoende av utetemperaturen.

Våra värmepumpar är utvecklade och tillverkade i Europa.

Vilken värmepump ska jag välja?

Det finns olika typer av värmepumpar att välja mellan. Den vanligaste typen är en luft-luftvärmepump. Den passar i alla typer av hus, är enkel att installera, ger värme på vintern och kyla på sommaren.

Har du ett vattenburet värmesystem kan du välja en luft-vattenvärmepump. Den kopplas in på ditt befintliga radiator/golvvärmesystem och värmer alla rum i huset. Vill du bli riktigt energieffektiv kan du välja en bergvärmelösning. Du hittar en jämförelse mellan de olika alternativen längre ned på sidan. Även dessa två system kan ge kyla, men då behöver du komplettera installationen med  fläktkonvektorer.

Det säkraste sättet att göra ett riktigt bra val är att kontakta en av våra installatörer. De gör gratis hembesök utan förpliktelser till köp från din sida. Daikin-installatörer är proffs på värmepumpar och kan rekommendera den bästa lösningen för just dina förutsättningar.

Vad kostar en värmepump?

Det beror på vilken typ av värmepump man väljer och hur mycket installationsarbete man behöver göra. Och det intressanta är faktiskt inte kostnaden. Det intressanta är hur mycket du kan spara i uppvärmningskostnad. Det vill säga hur snabbt investeringen i en värmepump blir lönsam. Det enklaste alternativet med en luft-luft värmepump kostar från ca 20.000 kr med installation. Om du ersätter ett värmesystem som till 100% använder el sparar du upp till 75% av uppvärmningskostnaden. Det ger en återbetalningstid på två år eller kortare beroende på elpriset.

Du kan också finansiera din investering med vår Energifinansiering. Det är en räntefri avbetalningslösning där månadskostnaden motsvarar din besparing i uppvärmningskostnad. Det gör att din nettokostnad inte ökar alls.

Bergvärme höjer värdet på din villa

En undersökning gjord av SBABs bostadssajt Booli visar att i genomsnitt ökar försäljningspriset på en villa med bergvärme med 124.000 kr (2021). 

 

Jämförelse mellan olika typer av värmepumpar

Daikin-luftluftvärmepump-710x460.jpg

Luft/luftvärmepump

 • Liten investering
 • Använder upp till 75% förnybar energi
 • Enkel installation
 • System med flera innedelar finns
 • Effektiva ned till -25oC
 • Komfortkyla på sommaren
 • Inbyggd effektiv luftrening
Altherma-3-mini-710x460.jpg

Luft/vattenvärmepump

 • Medium investering
 • Använder upp till 75% förnybar energi
 • Ansluts till fastighetens radiator/golvvärmesystem
 • Kan även producera tappvarmvatten
 • Effektiva ned till -25oC
 • Komfortkyla på sommaren vid installation av fläktkonvektor
Daikin-bergvärmepump-710x460.jpg

Bergvärmepump

 • Hög investering om borrning krävs.
 • Använder upp till 80% förnybar energi
 • Ansluts till fastighetens radiator/golvvärmesystem
 • Kan även producera tappvarmvatten
 • Nästan alltid samma effektivitet oberoende av utetemperaturen (borrhålet blir lite kallare på vintern)
 • Komfortkyla på sommaren vid installation av fläktkonvektor
 • Höjer värdet på villan

 

Vad tycker andra?

Per Axel Johansson, Umeå: Sjukt imponerad och jag kunde inte vara nöjdare.

Det var när Per Axel Johansson installerade en bergvärmepump hos en kund som det sa klick. Enkelheten, ljudvolymen och effekten gjorde att han installerade en likadan värmeanläggning – en Daikin Altherma 3 GEO – hemma i nybyggda villan i Umeå.

Lennart Lindzén: Det är uppenbart att någon tänkt till.

När Lennart och hans sambo flyttade till ett nytt hus konstaterade de snabbt att uppvärmningen behövde uppdateras. Luftvärmepumpar med estetiskt yttre var viktigt i det nyrenoverade huset. Valet föll på en multisplit-modell där flera innedelar kan anslutas till en utedel.

Eckhardt Oetting: Jag kapade min elförbrukning med hälften.

Började med en luft/luftvärmepump och kompletterade senare med en luft/vattenvärmepump. De nya värmepumparna är enkla att hantera. Temperaturen är behagligare och elförbrukningen är betydligt lägre.