Skip to main content

"Det är uppenbart att någon har tänkt till"

Lennart Lindzén, 51, och hans sambo flyttade till sitt nyinköpta hus för drygt ett år sedan. De konstaterade snabbt att uppvärmningen behövde uppdateras.

– Huset värmdes upp med direktverkande el i kombination med en luftvärmepump, vilket var både dyrt och omständigt eftersom pumpen inte klarade av att värma hela huset, berättar Lennart Lindzén.

Nyrenoverat hus

Eftersom huset fick en grundlig renovering med ny fasad, nya fönster och nytt kök med anslutande ytor, låg fokus på att hitta en estetiskt tilltalande värmelösning.  Vilket skulle visa sig inte vara helt enkelt.

– Vi visste från start att det var en luftvärmepump vi ville ha, och att det skulle vara en utedel med två innedelar, en till varje våning. Eftersom vi renoverade hela köket med angränsande ytor ville vi ha något som var estetiskt tilltalande på väggen. Men det räckte med att titta på värmepumpen som redan satt hos oss för att vi skulle förstå att långt ifrån alla leverantörer tänker på funktion och form.

Valet föll slutligen på Daikin och deras multisplit-modell, Daikin 3MXM52, med två tillhörande innedelar av modell Daikin Emura.

– Det är uppenbart att någon har tänkt till. Innedelarna är slimmade och ger ett behagligt intryck på väggen, fortsätter Lennart.

Bytte placering

I samband med installationen flyttade man dessutom utedelen från entrén till en mer undanskymd plats runt hörnet. Elen drogs fram i samband med renoveringen, medan de båda ingångshålen gjordes vid installationen.

– Det tog en förmiddag för installatören att göra hela jobbet. Min sambo hade anlitat honom tidigare och visste att han var kunnig och professionell – det var även han som tipsade oss om Daikins modeller. Vi fick ett fast pris och arbetet var dessutom rot-berättigat, så länge du inte har gjort av med bidraget på annan renovering, vilket var fallet för vår del.

Bra för miljön och plånboken

Lennart beskriver Daikins luftvärmepump som lättbegriplig och enkel att manövrera.

– Den låter minimalt och håller en jämn innertemperatur. Dessutom har den ac-funktion vilket var viktigt för oss.

I vinter förväntar sig Lennart att det kommer att bli betydligt roligare att öppna fönsterkuverten från elbolaget. Han räknar med att installationen av värmepumpen samt bytet till nya fönster har sparat familjen flera hundralappar i månaden.

– Dessutom finns det självklart ett miljötänk med i bilden. Vi kör sedan tidigare en laddhybrid och det här blir ytterligare ett sätt att agera miljösmart utan att offra funktionalitet.

Installationen gjordes av BME Kyl AB 

Lennarts tips till dig som ska köpa värmepump

  1. Tänk ute
    En luftvärmepump är skrymmande och svår att dölja. Var är bästa placeringen på tomten?
  2. Tänk inne
    Innedelen behöver placeras centralt. Tänk på hur den kommer att smälta in med övriga delar av inredning och färger.
  3. Gå på kunskap och kvalitet
    Gå på rekommendationer både när det gäller installatörer samt kända och beprövade märken. Det vinner du på i längden.

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?