Skip to main content

”Sjukt imponerad och jag kunde inte vara nöjdare”

Det var när Per Axel Johansson installerade en bergvärmepump hos en kund som det sa klick. Enkelheten, ljudvolymen och effekten gjorde att han installerade en likadan värmeanläggning – en Daikin Altherma 3 GEO – hemma i nybyggda villan i Umeå.

– Jag har installerat värmesystem i tio år, men detta är något annat. Jag blev så sjukt imponerad så jag
skaffade ett själv. Och jag kunde inte vara nöjdare, säger Per Axel Johansson.

Bergvärme är i dag en av de vanligaste energikällorna för hushåll i Sverige. Man räknar med att var fjärde hushåll i dag använder sig av bergvärme för att få till inomhusklimatet i sin villa eller i sitt radhus. Sedan 1990-talet har över 600 000 bergvärmepumpar sålts och installerats i Sverige och varje år installeras 500-600 bergvärmepumpar från Daikin i landet.

En av alla de som arbetar med att installera bland annat Daikins bergvärmepumpar är Per Axel Johansson, som jobbar med värmesystem i Umeå.

– Jag har arbetat som installatör i tio år nu. I början handlade det mest om värmepumpar från Evi Heat, det var en jordvärmepump med solfångare. Minns att det var mycket fina anläggningar men att det krävdes mycket jobb och det var ganska dyra grejer. Men det har hänt en hel del i utvecklingen sedan dess, säger Per Axel Johansson som i dag arbetar på Bravida i Umeå.

Sänkta värmekostnader

Det finns naturligtvis flera anledningar till att välja en bergvärmepump för uppvärmningen, miljöaspekten är en vanlig faktor vid valet men så även de minskade värmekostnaderna ett byte resulterar i.

– Det handlar ju om att använda energin från berget som värms upp på sommaren och kan tömmas på värme på vintern, säger Per Axel, som själv har en Daikin Altherma 3 GEO hemma i den nybyggda villan.

”Gick fint och tyst”

Men så var egentligen inte planen när Per Axel började bygga villan i Tavelsjö utanför Umeå

– Nej, det var det inte. Jag hade köpt en begagnad värmepump som jag hade renoverat för att ha i huset. Men så släppte Daikin sin nya Daikin Altherma 3 GEO och jag fick uppdraget att installera ett par av dessa hos våra kunder. Jag minns att jag monterade en av dessa bergvärmepumpar i Botsmark, en bit utanför Umeå, och tyckte att den gick så himla fint och tyst så jag ändrade mig angående mitt eget värmesystem, säger 45-årige Per Axel och fortsätter:

– Jag hade förberett med kyla i ventilation hemma och det passade perfekt när Daikins nya bergvärmeserie hade styrd kyla. Jag kontaktade Daikin och resonerade fram till vad som skulle vara den bästa lösningen och på den vägen är det.

”Otroligt billig i drift”

Och installatören Per Axel Johansson är minst sagt nöjd med sitt val – och sin Daikin Altherma 3 GEO hemma i huset.

– Ja, jag är riktigt, riktigt nöjd. Den är ju otroligt billig i drift, den drar lite energi och jag har inte förbrukat mer än 1 800 kW sedan 22 november i fjol om man kollar på den interna mätningen på maskinen, säger Per Axel.

Enkel att installera

Daikins nya modell – Daikin Altherma 3 GEO – är både effektivare och tystare än tidigare modell. Maskinen passar dessutom i de flesta hus eftersom den har ett brett effektområde på 0,85–10 kW. Det bredare effektområdet gör att bergvärmepumpen ger en jämn inomhustemperatur dygnet runt – året om. Den är dessutom tystgående och enkel att installera

– Jag är sjukt imponerad av Daikin Altherma 3 GEO, för oss kanske den slutar på omkring 4 000 kW per året vilket jag tycker är fantastiskt, säger Per Axel Johansson.

 

Med aktiv kyla

Förutom den jämnare inomhustemperaturen så har Daikin Altherma 3 GEO något som kallas aktiv kyla. Det är som en inbyggd AC.

Daikin Altherma 3 GEO utnyttjar den passiva kylan från berget men har alltså även en inbyggd aktiv luftkonditionering. Det innebär att den har tillräcklig kapacitet för att hålla temperaturen nere de allra hetaste sommardagarna. I aktiv drift producerar maskinen upp till 11 kW kyla, vilket ofta räcker till ett helt hus. Dessutom är bergvärmepumpen först ut på marknaden med det miljöanpassade köldmediet R32, som har ett lågt GWP-värde*

– Det har varit skönt den här varma sommaren att Daikin Alterma 3 GEO har kylfunktionen och därmed har jag kunnat jag hålla kylkomfort i huset även när det varit varmt länge. För mig har det varit perfekt, säger Per Axel.

Mindre vatten i systemet

När man kommer till besparing tack vare installationen av bergvärmepumpen Daikin Altherma 3 GEO är det fortfarande svårt för Per Axel Johansson att svara på hur stor den blir

– I mitt gamla hus hade jag en annan sorts pump, men också det bergvärme, och den fungerade bra. Men då var det ett hus byggt på 1960-talet med radiatorsystem. Nu i nya huset har jag golvvärme och så. Men jag kan säga att jag behöver inte en speciell vattentank för att det ska räcka, vilket är bra, säger Per Axel.

– Men det är klart att investeringen blev en stor kostnad, till det nya huset fick jag ju borra och allt sånt – innan fanns det inte ens en väg in till tomten, skrattar Per Axel, som i dag bor i ett egensnickrat hus på 148 kvadratmeter.

Bra garantier

Vad är fördelen med att välja Daikins bergvärmepump jämfört med någon annan?
– Jag skulle säga ljudet. Det har hänt fler än en gång ute hos kund att jag har varit tvungen att gå in och kolla att den verkligen startat – så tyst har den varit. Och hemma är inomkuskomforten maximal.

– En annan fördel är att Daikin använder trefas, vilket många andra inte har, och att den har en så låg uteffekt. Jag tror att Daikin är ensamma om att ha en maskin som kan gå ner på så låg uteffekt som Daikin Altherma 3 GEO har, säger Per Axel.

– Och som grädde på moset så har Daikin bra garantier, upp till 18 år vilket är otroligt bra.

Folksam Bra Val 2020

Kanske är det tack vare alla fördelarna som försäkringsbolaget Folksam, som varje år gör jämförelser och tester för att hjälpa svenska folket att göra rätt och bra val, har utsett Daikin Altherma 3 GEO 10 till Bra Val.

Under 2020 har Folksam jämfört ett 70-tal värmepumpar i olika utföranden och för att utnämnas som Bra Val ska en värmepump ha höga poäng i jämförelsen och därmed anses som ett bra och hållbart val ur effektivitets-, miljö-, funktion och garantisynpunkt. Och vid årets jämförelse fick Daikins nya bergvärmepump utmärkelsen Bra Val.

”Kan rekommendera till kunder”

Och Daikins nya bergvärmesystem med Daikin Altherma 3 GEO är något som Per Axel och hans kollegor på Bravida i Umeå lätt kan rekommendera.

– Jag har tyckt väldigt bra om Daikin Altherma 3 GEO och har sålt in några stycken till olika kunder även om vi inte marknadsfört just bergvärmepumpar. Vi rekommenderar bara efter förfrågningar, men just Daikin Altherma 3 GEO är jag inte rädd för att rekommendera till en kund.

Andra artiklar

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?