Skip to main content

Kan man värma eller kyla flera rum med en värmepump?

Man kan värma eller kyla flera rum – såhär funkar det

Klädkammare med perfekt temperatur tack vare den väggmonterade värmepumpen

Luft/luftvärmepumpar (också kända som luftkonditioneringar) är oerhört flexibla och mångsidiga: de kan värma eller kyla flera rum på en gång. Du behöver bara välja rätt typ av system, med rätt antal inomhusenheter för optimal komfort – överallt. Här är alternativen.

 

Hur många rum kan jag värma eller kyla med en luft/luftvärmepump?

Luft/luftvärmepumpar kan värma eller kyla flera rum. De fungerar i ett split-system. En utomhusenhet monteras på utsidan av ditt hus, och ansluts till en eller flera inomhusenheter. Enheterna utvinner värme från luften utomhus och fördelar luften med rätt temperatur i hela huset.

Det finns tre typer av system att välja mellan.

Ett komplett system. Detta består av en utomhus- och en inomhusenhet. Det gör det möjligt att värma eller kyla ett rum, och fungerar bäst i mindre hus med öppen planlösning.

Du kan välja mellan en väggmonterad, golvmonterad eller dold undertaks-inomhusenhet. Alla Daikins modeller är utformade för att smälta in i ditt hem.

Ett multi-system. Utomhusenheten kan anslutas till upp till fem inomhusenheter, vilket gör det möjligt att styra temperaturen i flera rum på samma gång. På så sätt får du ut så mycket som möjligt av din utomhusenhet, och har maximal flexibilitet.

Du kan ha olika stil eller storlek på enheterna i olika rum så att det passar rummets utformning och dina preferenser. Som exempel vill du kanske ha en mindre enhet i sovrummet och en större, kraftfullare i ditt vardagsrum.

Du kan ställa in varje enhet individuellt med den tillhörande fjärrkontrollen eller en app, och på så vis kan du ha högre eller lägre temperatur i ett rum än i ett annat.

Sovrum med en stor säng och en väggmonterad klimatlösning
Klimatteknologi i vardagsrummet

Kan jag värma och kyla olika rum i huset på samma gång?

Nej. Fastän du kan ställa in individuella inomhusenheter på olika temperaturer så att ett rum värms upp eller kyls ner mer än ett annat, kan luft/luftvärmepumpar antingen bara värma eller bara kyla vid ett och samma tillfälle.

Behövs det en luft/luftvärmepump i varje rum?

Nej, du behöver inte en enhet i varje rum. Daikins luft/luftvärmepumpar har kapacitet från 1,5 kW till 7 kW, och kan värma eller kyla stora utrymmen. Med ett multi-system finns det möjlighet att lägga till en extra inomhusenhet i ett senare skede om det skulle behövas, upp till max fem stycken per utomhusenhet.

Maximal flexibilitet i flera rum

Du får alltså oöverträffad flexibilitet och diskret drift med optimal prestanda och exceptionell energieffektivitet i flera rum. Daikins produkter är enkla att installera och underhålla, och ger dig en temperatur som är precis lagom överallt i ditt hus.

Kommer härnäst