Skip to main content

Hur använder man luft/luftvärmepumpen effektivt?

Följ våra fem tips för bästa resultat

En kvinna som använder en app för att styra sin värmelösning

Luft/luftvärmepumpar är energieffektiva lösningar för värme och kyla även för hus i mycket varmt och kallt klimat – ner till -30 °C. Här är några sätt du kan optimera ditt system på för att uppnå en komfortabel temperatur året runt.

 

Värmepumpar är det mest energieffektiva uppvärmningssättet på vintern – mycket mer effektivt än att använda en värmepanna eller en kamin. Och de kan användas som luftkonditionering på sommaren. För högsta möjliga prestanda ska du tänka på att:

Ha stabilitet som mål

Istället för att höja eller sänka den inställda temperaturen för att få en omedelbar ström av varm eller kall luft ska du försöka hålla en jämn behaglig temperatur. På så sätt säkerställer du maximal energieffektivitet. Auto-läge är generellt ett bra sätt att hålla jämn temperatur eftersom systemet automatiskt värmer eller kyler efter behov. Ställ in temperaturen på en annan nivå på sommaren än på vintern så att det inte blir för varmt eller för kallt för årstiden, och så att energi inte förbrukas i onödan. En temperatur på 21 °C kan kännas behaglig när det är iskallt utomhus, men det kommer att kännas kallt när det är varmt utomhus.

Din luft/luftvärmepumps inomhusenhet mäter rummets temperatur. Eftersom varm luft stiger uppåt måste du eventuellt ställa in en högre temperatur på enheter som är placerade högt upp på väggen eller i taket än på golvmonterade enheter. Kom ihåg att en komfortabel temperaturinställning på en luft/luftvärmepump kan vara annorlunda än den temperatur du ställer in när du använder en värmepanna.

Sätta dig in i de olika lägena

Ditt system har olika lägen för olika scenarion. Fastän du kanske oftast använder Auto-läget kan du ibland behöva växla till ett annat läge. Om du till exempel har tänt en brasa, eller om solen skiner starkt genom fönstren en kall dag är det inte säkert att Auto-läget är det mest lämpliga, eftersom det kanske leder till att enheten försöker kyla ner rummet. I så fall kan du ställa in den på Värme istället. Välj Kyla på mycket varma dagar eller välj Fläkt om du vill ha bättre luftcirkulation. Det finns även en inställning för att avfukta rummen.

Hålla dörrar och fönster stängda

Du vill upprätthålla en stabil temperatur och undvika att dina enheter försöker värma upp eller kyla ner utomhus! Att hålla dörrarna stängda inomhus kan även hjälpa till att upprätthålla temperaturen du har ställt in för varje rum (om du till exempel vill att ditt vardagsrum ska vara varmare än ditt sovrum). Detta kommer även att förhindra varm, fuktig luft från att komma ut från badrummet och trigga kylfunktionen eller avfuktaren (Torkning) i ett annat rum.

Hålla koll på luftflödet

Du kan leda om luftflödet eller ändra fläkthastigheten på värmepumpens inomhusenhet för att fördela varm eller kall luft ytterligare i rummet. Styr luften till ett öppet utrymme om det är möjligt. Om det står möbler i vägen cirkulerar inte luften lika effektivt. På samma sätt behöver värmepumpens utomhusenhet utrymme runt omkring. Placera den inte i närheten av stora växter eller buskar.

Glöm inte bort rengöring och underhåll

För att hålla systemet i bästa skick ska du komma ihåg att rengöra dammfiltren i inomhusenheterna regelbundet. Håll även utomhusenheten fri från löv och annan smuts. Om du bor i ett område där det kan komma mycket snö ska du installera enheten upphöjd från marken. Den kan även behöva ett skydd mot snö. Du ska dessutom låta en yrkesperson serva systemet varje år.

Två kvinnor som sitter på soffan och pratar medan de äter hämtpizza i ett vackert vardagsrum
Ett vackert sovrum med ett vitt väggmonterat klimatsystem

Effektiv luftvärme och –kyla i korthet:

  1. Använd din luft/luftvärmepump för att värma upp på vintern, istället för en värmepanna eller kamin
  2. Håll temperaturen jämn
  3. Håll utomhusenheten fri från smuts och löv
  4. Rengör dammfiltren i värmepumpens inomhusenhet regelbundet
  5. Låt en yrkesperson serva din luft/luftvärmepump varje år

Kommer härnäst