Skip to main content

Hur du sparar pengar på din elräkning

Lär dig hur du kan minska dina energiräkningar och ha mer pengar i fickan med våra praktiska energispartips

Par som ligger på sin säng och pratar och skrattar och njuter av en perfekt temperatur

Med energikostnaden på rekordnivåer undrar vi alla hur man kan minska energiförbrukningen och hur man sänker elräkningen. Läs vidare för att upptäcka våra bästa energispartips och de enkla stegen du kan göra i ditt hem för att göra det enkelt att spara energi.

 

Hur du sparar pengar på uppvärmning

Energiräkningen är på den högsta nivån någonsin och över 90 % av den energi vi använder hemma går till vår uppvärmning och tappvarmvatten. Så genom att göra ditt värmesystem och ditt hem så energieffektivt som möjligt kan du spara mycket pengar. Här är några idéer om var du ska börja:

  • Isolera ditt hem

Kontrollera om du behöver isolering av loft eller hålväggar och överväg att installera tvåglasfönster om du inte redan har det. Isolering håller värmen inne under vintern och håller ditt hus skönt och svalt under de varma sommarmånaderna. Så du behöver värma och kyla ditt hem mycket mindre, vilket reducerar dina energikostnader avsevärt.

  • Säkra dina rum från drag

Värme strömmar ut genom luckor och sprickor i ditt hem, så gör en noggrann kontroll av varje rum och försegla alla som du hittar. Kontrollera dörr- och fönsterkarmar, eluttag, eldstäder, ventiler och fläktar, vindsluckor, brevlådor samt entrépunkterna för el- och gasförsörjning.

  • Installera en värmepump

Med bra isolering och dragskydd behöver du inte värma upp dina rum lika mycket, men vad händer om ditt gamla värmesystem fortfarande förbrukar mycket energi? Det smartaste draget är att installera ett värmepumpsystem.

Värmepumpar är ett oöverträffat energieffektivt och hållbart sätt att tillhandahålla värme, kyla och tappvarmvatten. De drivs av elektricitet så att du kan spara mycket pengar på din gasräkning. Även om du kommer att använda mer el, kommer denna extra kostnad att uppvägas av de besparingar du kommer att göra på gas. Det beror på att värmepumpar utvinner gratis förnybar energi från luften, vattnet eller marken och använder mycket mindre energi för att drivas.

Värmepumpar kräver även väldigt lite underhåll, så du behöver inte oroa dig för regelbunden service eller reparationer. Driftskostnader är låga och en underhållen värmepump kan hålla i 10-15 år. Så de är en smart investering i det långa loppet.

  • Smartare med din värmetermostat

Ett av de enklaste sätten att spara pengar på din värmeräkning är att sänka termostaten. Du vänjer dig snabbt vid en något lägre temperatur och att sänka den med bara en grad Celsius kan resultera i energibesparingar på sju procent per år.

En smart värmetermostat är ett bra sätt att ha kontroll över din rumstemperatur, så att du inte värmer upp rum i onödan. Alla Daikin luft/luftvärmepumpar och värmesystem för hem styrs från din telefon eller surfplatta med den lättanvända Onecta-appen.

Du kan ändra temperaturen på din termostat, se över din energiförbrukning och ställa in temperaturscheman via appen. Så om du vet att du ska vara ute hela dagen kan du enkelt skruva ner värmen och sänka din energianvändning.

  • Installera en smart mätare

Att be din energileverantör att installera en smart mätare i ditt hem kan också hjälpa dig att sänka din energiräkning genom att hålla koll på din användning.

Hur sparar en smart mätare pengar?

En energisparmätare, eller "smart mätare", visar hur mycket el och gas du använder vid varje tillfälle. Så du kan lära dig mer om din energianvändning och enkelt se hur ändring av dina vanor kan hjälpa till att minska mängden du använder. Att lära sig hur små förändringar kan hjälpa till att sänka din energiförbrukning är ett bra sätt att spara pengar.

Vilken påverkan har förnyelsebar energi?

Regeringar över hela världen åtar sig att reducera sina utsläpp av växthusgaser, vilket gör förnybara energikällor allt mer populära. Teknik som utnyttjar förnybar solenergi och förnybar vindenergi är på frammarsch, vilket hjälper till att minska vår påverkan på jorden.

En av fördelarna för hushållen är de pengar som sparas på att installera förnybar energiteknik som solpaneler och värmepumpar i hemmet. Eftersom de hämtar gratis energi från miljön kan du sänka dina energiräkningar samtidigt som du gör en positiv förändring för framtiden.

Man kopplar av i detta vardagsrum och utforskar alternativ för att spara pengar
Ett par som är lugna tack vare deras energieffektiva värmesystem

Kommer härnäst