Skip to main content

Kan jag ha en värmepump i mitt hus?

Ta reda på om en värmepump är rätt val för ditt hus, och hur du kan göra det ”redo för värmepump”

En man vid sitt skrivbord, som ringer någon från sitt hemmakontor i inomhusluft av god kvalitet

Fler och fler gör positiva förändringar i sina hus genom att byta till koldioxidsnåla värmepumpar. Alla hus är olika och finns i alla olika former och storlekar. Vissa är mer energieffektiva än andra. Kanske undrar du ”Kan jag ha en värmepump i mitt hus?”

De goda nyheterna är att värmepumpar lämpar sig för nästan alla hus. Men för att få bästa möjliga resultat av en värmepump finns det några saker du måste åtgärda först, inklusive förbättring av energieffektiviteten i ditt hus.

Ju mer energieffektivt ditt hus är, desto mer effektiv och ekonomisk kommer en värmepump att vara. Det beror på att värmepumpar är utformade för att hålla en jämn temperatur i alla rum snarare än de korta värmevågor som du får om du har en värmepanna som drivs med gas.

Hur man kan spara energi i sitt hus och göra det redo för en värmepump

Först ska du ta reda på om ditt hus är ordentligt isolerat eftersom isolering håller kvar värmen och förhindrar att energin läcker ut. Ett välisolerat hem ökar värmepumpens effektivitet, minskar driftskostnaderna och leder dessutom ofta till lägre energikostnader.

Nyare, modernare hus har en tendens att vara mer termiskt effektiva, och de behöver mindre energi för att hålla värmen. Äldre hem kan vara mer dragiga och mindre välisolerade, vilket leder till att värmen slipper ut genom väggar, tak och golv.

Om det låter som ditt hus ska du inte vara inte orolig. Vi har några enkla tips på hur du kan spara energi och göra ditt hem ”redo för värmepump”:

  • Kontrollera om du behöver isolera vind eller väggar
  • Kontrollera om det drar genom fönster eller dörrar för att förhindra att värmen slipper ut
  • Täta glipor och sprickor runt fönster, dörrar och socklar
  • Installera flerglasfönster om du inte redan har det

Därefter bör du ser över vilken typ av uppvärmning du har.

  • Om du bor i ett äldre hus med traditionella radiatorer behöver ditt värmesystem troligen ett högre vattentemperatursflöde för att hålla huset varmt. Så en värmepump avsedd för högtemperatur kan vara det bästa alternativet, och är ändå mycket mer energieffektivt än en värmepanna som drivs med fossilt bränsle.
  • Om du har ett modernt nybyggt hus med golvvärme eller moderna radiatorer kan en värmepump avsedd för låg temperatur vara ett bra alternativ. Den ger dig värme till lågpris och minskar markant dina koldioxidutsläpp.
  • Om du har gasvärme och en kombivärmepanna kan en hybridvärmepump ge dig det bästa av två världar. En hybridvärmepump är ett 2-i-1-system som kombinerar en gasvärmepanna och en värmepump, vilket gör den till en bra lösning för husägare som vill göra en positiv förändring.
Ett par som är gravida och som kopplar av i sitt vardagsrum i behaglig rumstemperatur från en Daikin-värmepump
Ett par som är gravida och lagar middag i köket

Daikin har ett nätverk av kvalificerade värmepumpsspecialister och installatörer som kan hjälpa dig i valet av rätt typ av värmepump för ditt hem.

En smart och lönsam investering i det långa loppet

Eftersom det är så många faktorer att väga in kanske du undrar ”Är det värt att skaffa en värmepump?” Svaret är ja!

De energisparande fördelarna med en värmepump jämfört med värmesystem som drivs av fossila bränslen gör den till ett smart val för framtidens hem. Värmepumpar ger hållbar, energieffektiv och behaglig uppvärmning av ditt hem, de är bra för miljön och en investering som lönar sig.

Är ditt hem redo för nästa steg? Upptäck Daikins värmepumpar och ta reda på vad vi kan hjälpa dig med.

Kommer härnäst