Skip to main content

Vad är en värmepump och hur fungerar den?

Värmepumpar för nybörjare: hur fungerar de och vilka olika typer finns det?

En kvinna som ligger och njuter av perfekt inomhustemperatur

Allting du någonsin velat veta om värmepumpar: ifrån hur de fungerar till hur de får ditt hem att kännas komfortabelt. Vi guidar dig genom alternativen, från luftvärmepumpar till bergvärmepumpar, så att du känner dig trygg med valet av rätt alternativ för dig.

Vad är en värmepump?

En värmepump är en enhet som kan ge värme, kyla och varmvatten för hushålls-, kommersiell och industriell användning. Trots namnet kan alla värmepumpar ge både värme och kyla. De fungerar i nästan alla typer av klimat.

Är värmepumpar bättre för vår planet? Ja. Utöver andra fördelar med en värmepump, och till skillnad från gas- eller oljevärmepannor, sker ingen förbränning av fossila bränslen i de olika typerna av värmepumpar. Dessutom behöver du bara en utomhusenhet och en (eller flera) inomhusenheter. De är tysta, mångsidiga och effektiva

Hur fungerar en värmepump?

Värmepumpar tar energin från luften, marken och vattnet, och förvandlar den till varm eller kall luft. Detta fungerar med hjälp av tekniken och köldmediet i värmepumpen.

Värmen från en energikälla – till exempel luft eller vatten – transporteras via köldmediet till huset. Köldmediet cirkulerar genom en kondensor och avges som gas, som i sin tur ”komprimeras” för att öka temperaturen ytterligare med hjälp av elektricitet. Detta värmer upp vattenkretsen i värmepumpen. Vattnet går ut i vattenrören i huset, värmer upp t.ex. radiatorer, och ger tappvarmvatten i badrummet och köket

För kall luft är kretsloppet det omvända – värmepumpen tar upp värmen från huset och släpper ut den utomhus.

Daikin Altherma utomhus placerad i en trädgård
En liten flicka som sitter i sin mammas knä på soffan och läser en bok i perfekt rumstemperatur

Vilka typer av värmepumpar finns det?

Det finns några saker du behöver fundera på innan du väljer en värmepump. Vilken är medeltemperaturen under året där du bor? Vilken är den högsta resp. lägsta temperaturen? I kallare klimat som i norra Sverige har Daikin tagit fram värmepumpar speciellt framtagna för kallare, nordiska klimat.  Du behöver också ta hänsyn till hur stor fastigheten är och om du både vill värma och kyla? Alla dessa kriterier påverkar ditt val.

I grund och botten står valet mellan de olika typerna av värmepump: Värmepumpar finns som luft/vatten och luft/luft, och bergvärmepumpar.

Vad är skillnaden? Värmepumpar använder utomhusluften som huvudsaklig energikälla för att skapa den önskade temperaturen inomhus. Luft/vattenvärmepumpar använder värmen från den omgivande utomhusluften för att värma upp vatten, som i sin tur används för att värma upp värmegivarna (t.ex. radiatorer) och varmvatten för hushållsbehov (kök, badrum). Luft/luftvärmepumpar överför värmen från utomhusluften till inomhusmiljön eller vice versa, och värmer eller kyler luften i varje rum efter behov.

En bergvärmepump – kallas även geotermisk värmepump – överför värme mellan marken/berget utomhus och luften i huset.

Skulle du vilja veta mer om fördelarna med en värmepump? Hör av dig. Vi besvarar gärna dina frågor och hjälper dig att göra rätt val.

Kommer härnäst