Skip to main content

Vad är en luft/luftvärmepump?

Energieffektiv teknik som värmer och kyler ditt hem genom att helt enkelt använda utomhusluften

Ett vackert inrett vardagsrum med ett vitt väggmonterat klimatsystem

En luft/luftvärmepump är en typ av luftvärmepump. Den utvinner värmen ur utomhusluften och släpper ut luft i rätt temperatur i alla rum via specialdesignade enheter.

En luft/luftvärmepump ser till så att du har perfekt temperatur i ditt hem året runt, och ger dig maximal komfort oavsett väder.

Hur fungerar en luft/luftvärmepump?

En luft/luftvärmepump ger förnybar värme och kyla. En utomhusenhet installeras diskret på utsidan av ditt hus, och ansluts till en eller flera inomhusenheter. Dessa enheter utvinner värme ur luften, och släpper sedan ut luft i de olika rummen i den temperatur som önskas.

Den skiljer sig från en luft/vattenvärmepump (en annan typ av luftvärmepump), som värmer radiatorer, golvvärmesystem och varmvatten.

Vilka är fördelarna?

Du får optimal komfort i hela huset oavsett årstid.

Om du har mer än en inomhusenhet kan du ställa in olika temperaturer i olika rum – perfekt om du till exempel vill att vardagsrummet ska vara varmare än sovrummen.

Systemet är lätt att använda oavsett var du befinner dig eftersom enheterna styrs med en lätthanterad fjärrkontroll eller en app.

Du behöver inte oroa dig för dina elräkningar eller miljöpåverkan: luft/luftvärmepumpar är hållbara och kostnadseffektiva.

Det finns ett brett utbud av inomhusenheter. Daikins modeller är stilfulla och passar alla smaker, och smälter diskret in i ditt hem.

Varför är luft/luftvärmepumpar så energieffektiva?

Luft/luftvärmepumpens effektivitet är standard. Endast 20 % av energin som krävs för att driva systemet kommer från elektricitet. Resten utvinns ur luften: den ultimata förnybara energikällan. Så du kan koppla av och vara säker på att din bekvämlighet inte har ett högt pris.

Är luft/luftvärmepumpar lätta att installera?

Även om installationen av en luft/luftvärmepump inte är svår eller orsakar störningar ska du alltid anlita en professionell installatör. Installatören placerar utomhusenheten på en plats där den inte sticker ut, och så nära inomhusenheterna som möjligt. Inomhusenheter kan döljas i innertaket, vara väggmonterade eller golvmonterade.

Hur värmer och kyler man flera rum?

Värme och kyla i flera rum är enkelt med ett ”multi”-luft/luftvärmepumpsystem. Du kan ansluta upp till fem inomhusenheter med bara en utomhusenhet. Installera olika storlekar och stilar för att passa designen och behoven i de olika rummen. Du kan vara säker på att få effektiv värme och kyla i hela ditt hem. Du kan även ha olika temperatur i olika rum. Men kom ihåg att du inte kan värma ett rum medan du kyler ett annat.

 

Utomhusenhet från Daikin på en vit terrass med en växt
Två kvinnor diskuterar en resa vid ett runt bord i matrummet

Vilken typ av inomhusenheter kan jag välja?

Våra luft/luft-inomhusenheter finns i många olika utformningar så att du kan vara säker på att hitta en som passar perfekt in i ditt hem.

  • Väggmonterade enheter finns i olika storlekar och färger för att passa in i ditt hem.
  • Golvmonterade enheter ersätter traditionella radiatorer. Med sina mjuka linjer smälter de in i bakgrunden.
  • Dolda undertaksenheter är dolda i falska tak. Det enda som syns är gallret som luften strömmar genom.

Hur mycket kostar det att installera en luft/luftvärmepump?

Det beror på husets storlek, hur välisolerat det är och vilka enheter du väljer. Rådfråga en installatör för mer information.

Kommer härnäst