Skip to main content

När det var som kallast gjorde luftvärmepumparna susen

Familjen Bolter flyttade in i villan i Åkersberga för några år sedan och nästan omgående installerades en luftvärmepump i sovrummet som komplement till den befintliga golvvärmen. Efter lite efterforskningar föll valet på Daikin. När sedan Emelie och hennes make byggde ut villan för att få plats med sig själva och sina tre döttrar var valet av värmepumpar enkelt.

"Det kändes naturligt"

– Vi fick ett jättebra bemötande av Daikin och företaget som installerade den första pumpen. De har varit mycket hjälpsamma och kommit med många bra tips och råd. Vi var så nöjda med den första pumpen så det kändes naturligt att välja Daikin även för de nya pumparna, säger Emelie.

Vad var det då som var så bra med Daikins värmepumpar?
– Att de var effektiva, att de var estetiskt snygga och att de var energisnåla. Och Daikins pumpar stämde in på alla tre kategorier, förklarar Emelie och tillägger:

– Min man kanske hade andra kriterier, men det som avgjorde för mig var estetiken. En luftvärmepump behöver inte längre vara ful och skrymmande. I vardagsrummet har vi en inbyggd pump som inte syns och den i sovrummet är väldigt snygg.

Toppen för allergiker

Och just luftvärmepumpen i sovrummet har räddat framför allt Emelie från många sömnlösa nätter.

– Det var superskönt i somras när det var så varmt. Vi hade den inställd på 20 grader och det var alltid svalt och torr luft när det var dags att gå och lägga sig.

Och förutom att luften i sovrummet alltid är svalare och torrare har hela inomhusklimatet i villan förändrats till det bättre.

– Jag upplever att det är jämnare och bättre luft inne nu. Jag är pollenallergiker så i våras kunde jag stänga alla dörrar och fönster och sova gott inne. Jag skulle inte ha kunnat sova utan pumpen i sovrummet, luften blir ju dessutom renare.

På tal om sommaren så gick snacket om att familjen Bolter minsann hade lurat Kung Bore.

– Haha, ja det kan man säga. Folk kom hem till oss för att vi hade det så svalt hemma.

Hur upplever ni de nya pumparna?
– De styr sig själva och man behöver inte kunna en massa för att manövrera dem. Sedan är ljudet från dem en fröjd, det hörs nästan inget alls bara ett litet brus. Det är så skönt.

Värmande alternativ i vinterkylan

Vintertid kan familjen kombinera den befintliga bergvärmen och den vattenburna golvvärmen med luftvärmepumparna. För även om luftvärmepumparna mestadels används för att kyla ner huset så är det bra när den övriga tekniken strular. Såsom när golvvärmen strulade mitt i smällkalla vintern.

– Jag är väldigt frusen av mig och jag känner att luftvärmepumparna värmer otroligt bra. När det var som kallast förra vintern fungerade inte golvvärmen, då var det härligt att bara trycka på en knapp så gjorde luftvärmepumparna susen.

Och när det gäller energiförbrukning och sparade pengar. Har ni märkt något där?
– Vi tittade absolut på energiklassen när vi skulle välja luftvärmepumpar. Men det är svårt att säga hur mycket vi har lyckats spara på att installera pumparna. Vi har ju byggt om huset i omgångar, men visst blir det en hel del pengar som sparats.

– Hur som helst känns det som ett – eller tre – mycket bra val, avslutar Emelie.

Installation gjord av BME Kyl AB 

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?