Skip to main content

Hur ofta behöver en värmepump servas?

Det finns ett antal tecken som tyder på att din värmepump är i behov av service. Vilka? Det reder vi ut i artikeln nedan.

Behöver min värmepump service?

Det enkla svaret är ja. En värmepump är en maskin med rörliga delar, filter och ett köldmedium. Rörliga delar behöver ses över, rengöring av filter och andra komponeneter behöver göras. Läckageundersökning bör göras. Regelbunden service en gång om året förlänger livslängden på din värmepump och säkerställer att den alltid fungerar optimalt. 

Hur vet jag när det är dags för service?

Vi rekommenderar att du låter en installatör ta en titt på din värmepump någon gång om året för att säkerställa att allt är i sin ordning. Om du hellre vill boka in service när behovet finns rekommenderar vi att du håller utkik efter följande tecken:

  • Enheten låter mer än vanligt. Detta kan bero på att filtren är igensatta
  • Det tar längre tid än vanligt att värma upp eller kyla ned ett rum
  • Energikostnaderna är högre än vanligt, utan att det finns någon uppenbar förklaring

Vad kan jag göra själv?

Du kan och bör själv regelbundet rengöra dammfiltrena i din luftvärmepump. Det bör göras cirka varannan vecka. Igensatta filter resulterar i ett högre ljud och en sämre verkningsgrad.

Kontakta en expert

Om du vill ge din värmepump en mer grundlig service rekommenderar vi att du kontaktar en certifierad installatör. Då blir din värmepump noggrant genomgången, komponenterna rengjorda och läckagekontroll utförd. Det är det enklaste sättet att hålla din värmepump effektiv och säkerställa en lång livslängd.

Vad gäller för företagsanläggningar?

Ovanstående gäller för privatpersoner. För värme- eller kylanläggningar på företag gäller andra regler. Där behöver läckagekontroll utföras regelbundet och periodiciteten beror på typ och mängd av köldmedium din anläggning innehåller. Din installatör kan vägleda dig.

 

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?