Skip to main content

Så fick Hans ett friskare och skönare inomhusklimat med en luftvärmepump

Hans Tunbrå i Täby skaffade en luftvärmepump för att hålla värmen på avstånd. Med Daikins multisplit och två innedelar fick familjen friskare luft och ett behagligt inomhusklimat.

– Det blev en enorm skillnad – och det utan att det märks speciellt mycket på fasaden eller i plånboken, säger Hans Tunbrå.

Värmen i parhuset i Täby har aldrig varit något problem, men man kan inte säga detsamma om kylan på sommaren. Det är nu två år sedan Hans Tunbrå bestämde sig för att installera en luft/luftvärmepump för att få i ordning på sitt inomhusklimat.

– Det kunde bli fruktansvärt varmt innan vi gjorde detta. Vi hade redan tidigare en värmepump men kunde inte få det svalt och behagligt de varma sommardagarna, säger Hans Tunbrå.

Valet blev en luft/luftvärmepump från Daikin.

– Det kändes viktigt att innedelen var snygg, så därför fick vi hjälp att välja Daikin Emura X, säger Hans.

"Ett öga för design"

Och hjälpen kom från installatören på BME Kyl i Vallentuna.

– Jag brukar välja installatör i första hand. Och är en installatör bra så brukar leverantörerna de använder vara bra. Micke på BME Kyl har dessutom ett öga för design och smarta lösningar, säger Hans.

Eftersom familjen ville kunna ha svalka både i sovrummet på ovanvåningen och i vardagsrummet på nedervåningen rekommenderades de en Daikin multisplit med en utedel och två innedelar av typen Emura X som också har WiFi-styrning som standard. Även om det inte var helt självklart att det skulle bli en luftvärmepump från Daikin så har tanken på det japanska märket funnits där länge.

– Jag har jobbat en del utomlands och där ser man ofta pumpar från Daikin. Det är ju ett stort globalt märke med väldigt gott renommé. Utöver det har jag överhört branschkollegor som förordar Daikin. När då också installatören rekommenderade Daikin så var saken klar, säger Hans, som till vardags arbetar som besiktningsman på el.

Friskare och skönare luft

Eftersom Hans och hans fru mestadels var ute efter att kyla ner huset handlar det för deras del inte om att se minskade elkostnader

– Nej, det var inte det vi var ute efter. Vi ville skapa ett behagligt inomhusklimat och det har vi nu. Vi har fläkten igång även när det inte är så varmt ute eftersom vi upplever att vi får friskare luft och skönare atmosfär hemma, säger Hans och tillägger:

– Trots det så har vi inte reagerat på att elräkningen skulle ha blivit mycket dyrare än innan.

Dolt utomhusdelen

Och inte heller ljudbilden i huset är något som Hans eller hans fru har reagerat över.

– Vi känner att pumpen är väldigt tyst – förhållandevis. Det är i alla fall inget som stör. Inte heller utomhusdelen är störande – förutom att designen inte har förändrats så mycket sedan 1960-talet. Jag frågade faktiskt installatören varför företag bara satsar på design när det gäller inomhusdelarna och inget alls för utomhusdelarna. Nu stör det inte oss så mycket eftersom vi har dolt den, säger Hans.

Lösningen för familjen Tunbrå blev ett trähus över utomhusdelen, vilket gör att den smälter in i husfasaden. Dessutom målades plåtkanalen i samma röda färg som fasaden för att dölja luft/luftvärmepumpen ytterligare.

– När jag hade gjort det och fått allt att harmonisera med huset så ville dottern, som bor några hus ifrån, också installera en Daikinpump. BME Kyl gjorde då en specialdragning med 60 meter kylrör. Utedelen står på tomten bakom ett förråd där den inte är synlig. Sedan lades kylrör under en ny altan som byggdes ihop med en befintlig altan. Dessutom sattes det upp vita plåtkanaler på det vita huset. Det blev jäkligt coolt, säger Hans.

Kliniskt utfört

Och det är tydligt att både han och dottern är nöjda med sina luft/luftvärmepumpar från Daikin.

– Jag är mycket nöjd med allt och skulle rekommendera Daikin och BME Kyl alla dagar i veckan. Det som var så skönt med installatören var att det inte ens syntes att de hade varit där och installerat allt. Det fanns ingen åverkan, inga svarta fingeravtryck och sedan blev ju utomhusdelen och rännan med kabeln nästan osynliga. Det var kliniskt utfört, avslutar Hans Tunbrå.

Installationen gjordes av BME Kyl AB

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?