Skip to main content

Kan luftkonditionering göra dig sjuk?

Luftkonditionering i sig kan inte göra dig sjuk, men det är viktigt att sköta om sin luftvärmepump för att den ska fungera korrekt. En väl underhållen luftkonditionering kan endast bidra till en hälsosammare miljö. 

Luftfuktighet
Eftersom den styr fuktighetsnivåerna reduceras tillväxten av kvalster och mögel. En luftkonditionering håller luftfuktigheten på 40 - 60 %, vilket är positivt för personer med allergier.

Ventilation
En luftkonditionering kan ha integrerad ventilation. Mekanisk ventilation blir mer och mer viktigt på grund av hur husen är byggda i dag. Tillförseln av frisk luft kommer att förhindra att sjuka hus-syndromet.

Filtrering
Alla enheter är utrustade med ett filter. Beroende på typ av system och kundens behov kan typ av filter variera. Filtrets effektivitet går från att fånga damm och partiklar till att fånga fint damm och pollen, bakterier, virus och lukter, samt mikrober och rök.
Det är avgörande att byta filter efter en bestämd tid. När du byter ut filtren för sent riskerar du att de övermättade filtren börjar distribuera bakterier istället för att fånga dem. Var därför alltid noga med att byta filter enligt anvisningarna. 

Kalldrag
När utrustningen är korrekt vald blir det inga kalldrag. Detta är en uppgift för specialister och bör beräknas av en installatör. Ett system med för låg kapacitet kommer inte att kunna nå önskade temperatur. Ett system med för hög kapacitet kommer att leda till kalldrag och varierande temperaturer.

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?