Skip to main content

Variabel köldmedievolym

Uppfunnet av oss, kopierat av många. Med varialbel köldmedievolym fortsätter Daikin med att leverera effektiva och bekväma klimatlösningar till marknaden.

VRV, introducerar en ny energieffektiv era

När Daikin lanserade VRV-luftkonditioneringssystemet 1982 introducerades världens första användning av variabel köldmediestyrning. Variabelt köldmediumflöde, även kallat VRV, *  , är en teknik som cirkulerar minimal mängd köldmedium som krävs under en  uppvärmnings- eller kylperiod. Denna mekanism gav möjlighet för slutanvändarna att individuellt styra flera luftkonditioneringszoner samtidigt.

*VRV är ett varumärke som tillhör Daikin Industries, Ltd.

VRV 1982

VRV vs. VRF

VRV och VRF (variabelt köldmedieflöde) är två olika termer för samma teknik. Eftersom VRV är ett varumärke som tillhör Daikin Industries, Ltd., måste alla andra företag som kopierar denna teknik kalla det VRF. 

Hur fungerar VRV?

VRV är en teknik som alternerar köldmedievolymen i ett system för att matcha de exakta krav som en byggnad har. Endast ett minimum av energi krävs för att ett system ska behålla inställd temperatur och se till att det automatiskt stängs av när inga personer finns i ett rum. Denna unika mekanism uppnår hållbarhet på lång sikt, eftersom slutanvändarna minskar energikostnader och minskar systemets koldioxidutsläpp.

Med upp till 64 inomhusenheter anslutna till 1 utomhusenhet, fungerar VRV-systemet som ett Multi-Split-system. Varje enskild inomhusenhet bestämmer den kapacitet som behövs baserat på aktuell inomhus temperatur och önskad temperatur från fjärrkontrollen.

Den totala efterfrågan bland alla inomhusenheter bestämmer hur utomhusenheten justerar kylvätskans volym och temperatur i enlighet med detta. Genom att endast leverera den kyla eller värme som behövs, fortsätter den inverterstyrda kompressorn att spara mycket energi under VRV-drift.

 

bg-image

Hur VRV har utvecklats

Sedan vi lanserade vårt första VRV-system har vi löpande lagt till nya funktioner för att möta marknadens förändrade krav. Genom alltifrån att öka kapaciteten till att integrera mer återvinningsteknik förbättrar vi löpande våra VRV-system så att de uppnår optimala nivåer när det gäller komfort, effektivitet och tillförlitlighet.

En pionjär inom VRV-industrin

Utforska historien om VRV och upptäck hur den fortsätter att forma framtiden för HVAC-R-industrin. 

1982

En ny era inleds

Daikin utvecklar VRV: världens första Multi-Split-luftkonditioneringssystem för kommersiella byggnader. Innan VRV kom sågs individuell styrning av olika zoner i ett luftkonditioneringssystem som en stor utmaning. Lanseringen av VRV förändrade förväntningarna på luftkonditioneringssystem för kommersiella byggnader drastiskt.

variabel köldmediemängd

1987

VRV lanseras i Europa

1990

Den flexibla utomhusenheten

Daikin utvecklar den vattenkylda VRV-systemet. Denna enhet är ett perfekt alternativ när luftkylda VRV-enheter inte kan användas på grund av längden av köldmedierör. 

En flexibel utomhusenhet

1990

Bäst komfort

Med värmeåtervinningstekniken uppnår VRV-systemet uppvärmning och kylning simultant med bara en utomhusenhet. Daikin förbättrar också sin teknik för att möta komfort behoven hos alla människor och regioner i världen.

1999

Snabb och enkel ersättningsprocess

Daikin utvecklar ersättningsteknik för att förenkla VRV-installationen för företag. Genom att bara byta ut inomhus- och utomhusenheter kan installatören återanvända andra komponenter som t.ex. exempel rör. 

Levererans av sval, uppfriskande luft till extremt heta områden

Med fokus på Mellanöstern anpassar Daikin VRV för att bli mer kompatibelt med klimat som når upp till 50 ° C eller mer. 

 

2004

VRV S-serien breddar VRV-sortimentet så att den inkluderar den mindre kommersiella  sektorn.

2007

Levererans av värme till extremt kalla områden

Daikin utvecklar en högeffektiv värmepump för VRV-system. Systemet är byggt för regioner där temperaturerna sjunker så lågt som till -25 ° C. 

2015

Daikin lanserar VRV IV i-serien, världens första "osynliga" VRV utomhusenhet.

Vad Daikin slutligen skapade var ett unikt förhållningssätt till luftkonditionering. Daikin kommer alltid vara pionjär inom luftkonditionering, då vi fortsätter att expandera med ny standard runt om i världen.

2019

Daikin lanserar VRV IV+

Optimerad för årstidsrelaterad verkningsgrad har denna serie utvecklats helt i ekodesigndirektivets anda.
De mest sålda enheterna i VRV-serien uppnår de högsta nivåerna av årstidsrelaterad verkningsgrad och är ledande inom VRV-teknik

2020

VRV 5 S-serien

Helt omarbetad enhet för R-32-köldmedium
Enklare hantering och mer flexibel installation än någonsin tidigare!

2022 VRV 5 värmeåtervinning

Specialkonstruerad för att stödja minskning av koldioxidutsläpp för kommersiella byggnader.

Läs mer om dagens sortiment och teknik

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?