Skip to main content

Nya satser luftbehandlingsenheter för att ansluta AHU till DX utomhusenheter

Bryssel den 21 november 2023 - Daikin har annonserat lanseringen av nya expansionsventilsatser och styrbox, för enkel anslutning av Daikin DX (Direct eXpansion) utomhusenheter med luftbehandlingsenheter. De nya satserna fungerar också med det lägre GWP-köldmediet R-32, vilket ger en lösning med låg koldioxidhalt för värme, kyla och frisk luft som skapar en optimal komfort för kommersiella utrymmen.

Att göra koldioxidutsläppen från fastigheter enklare och samtidigt öka komforten

Att ansluta luftbehandlingsenheter (AHU) till DX utomhusenheter ger betydande fördelar för kommersiella utrymmen, optimerar inomhuskomforten samtidigt som de levererar hög energieffektivitet. DX-system reagerar omedelbart på växlande belastningar i friskluftstemperaturen, vilket resulterar i en jämn och behaglig inomhustemperatur, utan energiförlust.

Dessutom använder de senaste VRV 5-inverterenheterna det lägre GWP-köldmediet R-32. Av den anledningen kan de reducera fastigheters koldioxidavtryck avsevärt, hjälpa företag att uppnå sina gröna mål, samtidigt som de säkerställer att lösningen är framtidssäker.

Bekvämlighet och valmöjligheter

Det senaste EKEA-expansionspaketet har förbättrats avsevärt och erbjuder enkelheten och kostnadseffektiviteten hos en paketerad lösning med ökad flexibilitet och konfigurationsmöjligheter för att möjliggöra effektiv anpassning för att passa individuella behov.

Tillägget av tre nya kapaciteter (300, 350 och 400) ger ett komplett utbud av expansionsventilsatser från 5 till 69,3 kW för att matcha alla byggnadskrav. Med fem tillgängliga styrlägen kan designers välja den lämpligaste lösningen för att balansera enkel integration och svarstider. Satser kan användas i extrema väderförhållanden ner till minus 20˚C.

One-stop-erbjudande

Daikins AHU-satser kan användas med alla R-32 (eller R-410A) DX-spolluftbehandlingsenheter, men för att förenkla leveransen erbjuder Daikin en paketerad lösning. Denna innehåller en Daikin DX-utomhusenhet och Daikin AHU med expansionsventilsatsen och styrboxen fabriksmonterade, som erbjuder standardkompatibilitet, med en enda kontaktpunkt. Valet av en av AHU-lösningarna som når luftflöden upp till 140 000 m³/h är enkelt tack vare Daikins dedikerade programvara.

EKEA- Daikin friskluftspaket

Joao Teixeira, VRV-produktspecialist på Daikin säger:

"Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla innovativa produkter med ett lägre CO2-avtryck, som syftar till att leverera kommersiella fastigheter med nettonoll. Genom att möjliggöra integrationen av VRV 5-värmepumpar med AHU-system erbjuder EKEA expansionsventilsats bekvämlighet och enkelhet med potential för ytterligare anpassning för att säkerställa optimal energianvändning, samtidigt som köldmedier med lägre GWP som R-32 används för att reducera miljöpåverkan.”

Systemkomponenter

För att integrera AHU med ett DX-system behövs 5 nyckelelement. Nedan följer en kort översikt över komponenterna och deras funktion.

EKEA - Huvudkomponenter och kabeldragning
  1. En DX utomhusenhet (exempel: VRV 5 utomhusenhet), ger ett snabbt svar på ändrade belastningskrav och låga driftskostnader
  2. En Daikin (eller tredje part) AHU med DX (Direct eXpansion) värmeväxlare. DX värmeväxlaren ersätter den vattenbaserade värmeväxlaren. Alla andra delar av AHU förblir detsamma
  3. Expansionsventilsatsen som reglerar köldmedieflödet (och som sådan den levererade kapaciteten) till AHU
  4. Styrboxen som reglerar expansionsventilsatsen och utomhusenhetens kapacitet baserat på ingången från regulatorn och sensorer/termistorer. Beroende på typ av styrning och termistorplacering kan regleringen ske på tillufts- eller returluftstemperaturen eller via förångnings-/kondenseringstemperaturen
  5. En Daikin- eller DDC-styrenhet som, beroende på styrenhet, kommer att erbjuda en balans mellan enkel integration och svarstid på ändrade belastningar

För mer information, ladda ner brochyren nedan.

Copyright bilder: Daikin Europe

Om Daikin

Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. är ett dotterbolag till den globala koncernen Daikin Industries och den ledande leverantören av teknik för värme, kyla, ventilation, luftrening och kylning (HVAC&R) i Europa, Mellanöstern och Afrika. Daikin designar, tillverkar och lanserar en bred portfölj av produkter, underhållstjänster samt nyckelfärdiga lösningar för bostäder, kommersiella och industriella ändamål. Hittills har Daikin Europe över 13700 anställda i mer än 57 konsoliderade dotterbolag. Daikin har 14 tillverkningsanläggningar baserade i Belgien, Tjeckien, Tyskland, Italien, Spanien, Österrike, Storbritannien, Turkiet, Förenade Arabemiraten och Konungariket Saudiarabien. Huvudkontoret för Daikin Europe Groups ligger i Oostende Belgien. Företaget grundades 1972 och produktionen i Europa startade 1973.

Om Daikin Industries Ltd.

Daikin Industries grundades 1924 i Osaka, Japan. Den globala koncernen sysselsätter över 96 000 personer över hela världen och är marknadsledare för värmepumpar och luftkonditioneringssystem, samt luftfiltrering. Det är den enda tillverkaren i världen som utvecklar och tillverkar värme-, ventilations-, luftkonditionerings- och kylutrustning, samt köldmedier i egen regi. Företaget uppnådde en omsättning på 28,2 miljarder euro under räkenskapsåret 2022 (1 april 2022 – 31 mars 2023).

Mediakontakter Daikin Europe N.V.

Sofie Sap – T.: +32 472 580482 e-post: sap.s@daikineurope.com

Daisuke Kakinaga – T.: +32 465 462321 e-post: kakinaga.d@bxl.daikineurope.com

Mediakontakt för produktförfrågningar Daikin Europe N.V.

Gill De Bruyne – T.: +32 486 523554 e-post: debruyne.g@daikineurope.com

Andra artiklar på ämnet

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?