Skip to main content

Så värmer Anita upp huset och sparar pengar

Anita Edenholm bor i ett fyrtiotalshus utanför Arvidsjaur med sin man. För att värma upp huset använde de sig tidigare av en kombination av el och vedeldning. Framför allt under de kalla lappländska vintrarna har Anita och hennes man behövt elda frenetiskt för att hålla någon slags värme i huset.

– När det varit 25-30 minusgrader har vi eldat men när vi sedan kommit hem efter jobbet på eftermiddagen har det varit ganska utkylt. Det första man gör då är att börja elda, säger Anita.

Därför började Anita leta på marknaden efter en värmepump som skulle fylla hennes och makens behov. De hade bestämt sig för en annan tillverkare än Daikin. Men när de fick expertråd i butiken på Luft & Miljö i Skellefteå, fick Anita och hennes man höra annat.

– ”Nä, den ska ni inte ha. Ni ska ha Daikin. De är driftsäkra”, sa han till oss, berättar Anita.

"Vi är supernöjda med pumpen"

Så blev det också. Anita köpte en Daikin Split av den större modellen och har aldrig ångrat beslutet sedan dess. Inte ens när ”Kylan från helvetet” kom till trakten fick hon skäl att tvivla på pumpen. Tvärtom.

– Vi har aldrig kommit till ett utkylt hus sedan dess. Fantastiskt! Det var fem veckor med 25-35 minusgrader och vi visste inte om man skulle slå av den eller inte. Vi visste att den hade mycket kapacitet, och den slår av sig själv.

Pumpens kvalitet överraskade

– Absolut. Vi hade hört av kollegor att det inte är någon idé när det är kallare än 20 grader. Så vi förstod inte vad de pratade om! Vi är jätteglada att vi valde den stora.

Dessutom har pumpen varit en bra investering ur en ekonomisk synvinkel för Anita och hennes man.

– Vi märker det på vedåtgången. Vi sparat jättemycket ved och eldar egentligen bara för varmvatten nu. Vi har tjänat in pumpen på några månader, säger Anita.

Innerdelen av pumpen hänger ovanför dörren i Anita Edenholms hem. Vardagsrummet är beläget rakt fram i huset och är numer ständigt uppvärmt i en behaglig temperatur. Det är även där hon och maken tillbringar mest tid och därför har Spliten förenklat livet för dem.

Nu ser Anita fram mot sommaren. För henne var sommaren 2018 alldeles för varm och då kan pumpen komma till pass igen.
– Då kan vi slå om den till kyla! Vi är superduper nöjda med pumpen, säger Anita Edenholm.

Fakta

Maskinerna i Anitas hem är en del av R32 Split-serien.
Modellbeteckning: FTXTM40M2V1B + RXTM40N2V1B

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?