Skip to main content

Institut Pasteur de Lille har utvärderat effektiviteten hos Daikins luftrenare på respiratoriska virus

Det välkända franska forskningscentrumet Institut Pasteur de Lille har efter sina tester dragit slutsatsen att Daikins utbud av luftrenare eliminerar över 99,98 % av humant coronavirus HCoV-229E på 2,5 minuter*.

  • Enligt testerna som utfördes i Institut Pasteur de Lilles laboratorier, eliminerar Daikins luftrenare över 99,98 % av humant coronavirus HCoV-229E på 2,5 minuter. Detta virus tillhör samma familj som SARS-CoV-2 – coronaviruset som orsakar covid 19-pandemin.
  • Efter utvärderingen bedöms luftrenarna också vara 99,93 % effektiva mot H1N1-viruset på 2,5 minuter. H1N1-viruset orsakar den vanliga influensan.
  • Detta innebär att Daikins luftrenare är ett extra verktyg i kampen mot respiratoriska sjukdomar orsakade av virus. Den kompakta, lättinkopplade och automatiska luftrenaren kan bidra till att kraftigt minska risken för överföring av respiratoriska virus.
  • Det här erkännandet är en milstolpe i Daikins målsättning att vara en aktiv part inom luftreningsbranschen i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Testad effektiv mot coronavirus

Daikin är experter på luftkvalitet ser det som sitt uppdrag att ta fram innovativa lösningar. Företaget har sålt luftrenare i över 45 år. Daikins luftrenare och den patenterade luftreningstekniken i utrustningen har sedan länge visat sig vara effektiv mot såväl luftföroreningar som pollen och virus.

För att styrka uppfattningen om effektiviteten i sin luftreningsteknik lät Daikin Europe N.V det franska laboratoriet Institut Pasteur de Lille testa företagets utbud av luftrenare. Nu har det officiellt bekräftats att Daikins modeller eliminerar över 99,98 % av humant coronavirus HCoV-229E på 2,5 minuter. Detta är en viktig framgång.

Institut Pasteur de Lille utförde testet med viruset HCoV-229E, ett coronavirus som är nära släkt med SARS-CoV-2. Av säkerhetsskäl användes inte viruset SARS-CoV-2. Det faktum att de två virustyperna tillhör samma familj är en tydlig indikation på att Daikins luftrenare är kraftfulla redskap i kampen mot virusspridningen under bekämpandet av covid-19.

Effektiviteten hos Daikins luftrenare uppnås genom en kombination av det högpresterande elektrostatiska HEPA-filtret (som fångar viruset) och att viruset därefter intensivt utsätts för Daikins patenterade Flash Streamer-teknik som eliminerar det.

Forskningsinstitutet har även testat luftrenarna för att mäta deras effektivitet på H1N1, vilket är viruset som orsakar säsongsinfluensa. Efter studien som genomförts med samma testförhållanden, kan Institut Pasteur de Lille dra slutsatsen att Daikins luftrenare eliminerar över 99,93 % av detta H1N1-virus på 2,5 minuter. Detta testresultat visar att luftrenarna även fungerar bra för att minska spridningen av influensa.

Luftrenare och ventilation är nycklarna till hälsosamma inomhusmiljöer

Daikins luftrenare renar inomhusluften genom att cirkulera den genom enheten och låta luften passera en mängd olika filter och olika renande tekniker. Typiska användningsområden för dessa luftrenare är bostadsmiljöer, mindre kontor, butiker, klassrum, väntrum på sjukhus och vårdcentraler samt andra vårdmottagningar. Luftflödet i en luftrenare från Daikin är omkring 330 m³/timme, vilket betyder att luftvolymen i ett medelstort rum strömmar genom luftrenaren flera gånger per timme.

Testresultaten är fantastiska nyheter för samhället i stort. Precis lagom till att vi alla förbereder oss för att gå tillbaka till våra kontor och ett normalt liv igen, kan vi på Daikin bidra till att människor kan göra det på ett sätt som känns säkrare. Daikins engagemang för en hälsosam inomhusmiljö har resulterat i ett brett sortiment av luftfiltrering och reningsprodukter. Vi använder dessa tekniker i våra lösningar för luftkonditionering, värme och ventilation. Både för små och stora byggprojekt. Vi kan i princip hjälpa alla som har ett behov av ren och frisk inomhusluft att hitta en lösning, säger Olivier Luminati, projektansvarig inom ventilation och luftrening. Han har arbetat nära Institut Pasteur de Lille under testningen av Daikins luftrenare.

Luftkvaliteten inomhus har ett stort inflytande på hur människor mår och orkar prestera. Det finns många olika faktorer som påverkar luftkvaliteten såsom PM2,5-partiklar, allergener, luftfuktighet med mera. Daikin tog sig an den här utmaningen för länge sedan och lanserade sin första luftrenare i Japan 1975.

- Resultaten av Institut Pasteur de Lilles testning är ett genombrott för både oss och samhället. Jag är säker på att Daikin kan bli ett referensföretag för kvalitetsstyrning av inomhusluft i såväl Europa som Mellanöstern och Afrika, säger Anthony Dimou, VD för Daikins luftreningsföretag i Europa, Mellanöstern och Afrika.

*Detaljerat testresultat för respektive typ av Daikin:

”Daikin modell MCK55WVM (kommersiellt namn MCK55W), testad av Institut Pasteur de Lille, avlägsnar 99,996 % av humant coronavirus HCoV-229E på 2,5 minuter drifttid på ”turbo”-hastighet under laboratorieförhållanden (lufttätt utrymme på 0,47 m3, utan luftförnyelse). Humant coronavirus HCoV-229E skiljer sig från coronaviruset SARS-CoV-2, som orsakar COVID-19, men det tillhör samma familj coronavirus.”

”Daikin modell MC55WVM (kommersiella namn MC55W/VB), testad av Institut Pasteur de Lille, avlägsnar 99,98 % av humant coronavirus HCoV-229E på 2,5 minuter drifttid på ”turbo”-hastighet under laboratorieförhållanden (lufttätt utrymme på 1,4 m3, utan luftförnyelse). Humant coronavirus HCoV-229E skiljer sig från coronaviruset SARS-CoV-2, som orsakar COVID-19, men det tillhör samma familj coronavirus.”

”Daikin modell MCK55WVM (kommersiellt namn MCK55W), testad av Institut Pasteur de Lille, avlägsnar 99,986 % av Influensa A-virus undertyp H1N1 på 2,5 minuter drifttid på ”turbo”-hastighet under laboratorieförhållanden (lufttätt utrymme på 0,47 m3, utan luftförnyelse).”

“Daikin modell MC55WVM (kommersiella namn MC55W/VB), testad av Institut Pasteur de Lille, avlägsnar 99,93 % av Influensa A-virus undertyp H1N1 på 2,5 minuter drifttid  på ”turbo”-hastighet under laboratorieförhållanden (lufttätt utrymme på 0,47 m3, utan luftförnyelse).”

Insitut Pasteur de Lilles webbsida: www.pasteur-lille.fr

Om Daikin

Daikin grundades i Japan redan 1924 och är världsledande inom värmepumpar och luftkonditionering. Målet är att skapa ett perfekt inomhusklimat på ett så hållbart sätt som möjligt. Daikin Sweden erbjuder ett brett produktutbud för både privatpersoner och kommersiella tillämpningar. Återförsäljare erbjuds gedigen service i form av lokal distribution, ett välfyllt lager och egen support. Läs gärna mer på daikin.se.

Presskontakt
Sofie Sap - Företagskommunikation, Daikin Europe
Telefon:  +32 472 580 482
E-post: sap.s@daikineurope.com

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?