Skip to main content

Varför bättre luft förbättrar arbetssituationen – och hälsan

Sedan den globala pandemin har arbetsvanor runt om i världen förändrats avsevärt. Många yrkesverksamma arbetar hemifrån och om de arbetar i en delad arbetsplats ägnar de mer uppmärksamhet än någonsin åt hygien och ventilation. I framtiden kommer inomhusluftens kvalitet att bli en avgörande faktor för de anställdas välbefinnande. Men hur kan du säkerställa ett hälsosamt klimat på din arbetsplats, och vilka är de mest effektiva sätten att göra det?

Det nya normala

Efter pandemin noterade de flesta företag en förändring på arbetsplatser och beteenden. Fler började arbeta hemifrån och en och annan coworking-plats, och betydligt mer uppmärksamhet ägnas åt covid-relaterade vanor som handhygien och ventilation. Som en följd av detta dyker CO2-sensorer upp i kontorsmiljöer runt om i världen, och moderna kontorsbyggnader utrustas i allt högre grad med avancerade ventilationssystem. Med rätta, eftersom inomhusluftens kvalitet kan ha en betydande inverkan på de anställdas prestationer och välbefinnande.

 

Varför luftkvaliteten inomhus är viktig

Luftkvalitet inomhus, vanligen kallad IAQ, hänvisar till kvaliteten på luften i en fastighet när den andas in varje dag av dess boende eller besökare. Även om det allmänna antagandet är att inomhusluften är renare och hälsosammare än utomhusluften, är detta i själva verket inte sant. Studier visar att obehandlad inomhusluft i många fall är två till fem gånger mer förorenad än luften utanför på grund av föroreningar som pollen och bakterier. Detta kan ge upphov till sjukdomar som influensa och luftvägsinfektioner och kan i kombination med höga CO2-nivåer på grund av bristande ventilation leda till huvudvärk, koncentrationsproblem, minskad arbetsprestation och allmänt sämre hälsa.

Lyckligtvis, med rätt system kan luftföroreningar som pollen, bakterier och virus filtreras ut ur luften för att skapa en hälsosam inomhusmiljö för alla.

 

Hur förbättrar man luftkvaliteten

Numera är hem och fastigheter bättre isolerade än någonsin. Det är goda nyheter för miljön, men det betyder också att när ohälsosamma luftpartiklar, föroreningar och pollen väl kommit in i en arbetsmiljö har det blivit svårare än någonsin att bli av med dem. Lösningen: ventilation, filtrering och framför allt: rening.

 

VENTILATION >> FILTRERING >> RENING

Ventilation är förutsättningen för att kunna späda ut och avlägsna föroreningar. Att öppna fönster kan till exempel bidra till att balansera ut koldioxid och föroreningsnivåer, och välskötta ventilationssystem med adekvata luftutbytesförhållanden har visat sig effektivt skydda personer från föroreningar i stora kontorsbyggnader. Som nästa steg går det genom att utrusta luftkonditionerings- och ventilationssystem med högeffektiva luftfilter hjälpa till att fånga upp majoriteten av luftburna partiklar, minska luftburna koncentrationer av bakterier och virus och därmed risken för överföring genom luften. Men även om filtreringssystem fångar in virus, bakterier och svamporganismer, misslyckas de med att inaktivera dem, vilket gör att de fortfarande kan replikera och potentiellt ge upphov till sjukdomar. Det är därför luftrening är ett viktigt nästa steg för arbetsgivare som aktivt vill eliminera föroreningar och att genomgående förbättra luftkvaliteten på luften i sina kontorsbyggnader.

 

Daikin, din samarbetspartner för luftrening

Daikin lanserade sin första luftrenare redan 1975. Som specialist på luftkvalitetshantering känner vi att det är vårt uppdrag att tillhandahålla innovativa lösningar som verkligen är effektiva mot luftföroreningar, såväl som säsongsbetonad pollen och virus. Studier har visat att vårt utbud av luftrenare tar bort över 99,98 % av det mänskliga coronaviruset (HCoV-229E) och 99,93 % av viruset som ger upphov till vanlig influensa (H1N1) på bara 2,5 minuter. *

När företag runt om i världen förbereder sig för att återvända till kontoret kan Daikin luftrenare hjälpa till att skapa förutsättningar för att göra det på ett säkrare sätt. Vårt engagemang för hälsosamma inomhusmiljöer – även innan den globala pandemin – har resulterat i en bred portfölj av luftfiltrerings- och reningsprodukter som direkt bidrar till att minska risken för överföring av luftvägsvirus. Vi använder dessa tekniker i våra luftkonditionerings-, värme- och ventilationslösningar – både för små och stora byggnadstillämpningar och i kompakta plug-and-play-luftrenare för snabb och flexibel rening. Detta gör att vi kan erbjuda den rätta lösningen för varje fastighetstyp för att göra arbetsmiljön fräschare, hälsosammare och bekvämare – ett kontor i taget.

 

*Daikins luftrenare renar inomhusluften genom att cirkulera den genom enheten och låta luften passera en mängd filter och reningstekniker: ett högpresterande elektrostatiskt HEPA-filter fångar in virus och föroreningar, varefter de utsätts för vår patenterade Flash Streamer-teknik, som desinficerar luften och avlägsnar virus och bakterier.

 

Utforska vårt utbud av luftrenare

Det är dags för fräschare, hälsosammare och bekvämare kontorsutrymmen. Nu, mer än någonsin. Upptäck hela vårt utbud av luftrenare för att hjälpa dig att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat.

Andra artiklar på ämnet

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?