Skip to main content

Bergvärmepump som sänker förbrukningen och kostnaderna

Sänk energiförbrukningen i huset med 85 procent och kostnaderna med 25 000 kronor per år. Med marknadens första bergvärmepump med aktiv luftkonditionering – Daikin Altherma 3 GEO – öppnas möjligheten upp för en besparande kompis som ger ett jämnt inomhusklimat. Varje dag. Året om.

– Det är en stor utgift, men den kan vara betald på fyra år och sedan har du pengar över till en gratis utlandssemester med familjen – varje år, säger Tomas Wiak, produktchef och marknadsstrateg på Daikin.

Att använda bergvärme för att få till inomhusklimatet i sin villa eller i sitt radhus är både vanligt och populärt i Sverige. Sedan 1990-talet har över 580 000 bergvärmepumpar sålts i Sverige och i dag är det en av de vanligaste energikällorna – var fjärde hushåll i landet har bergvärme. Miljöaspekten – och minskade värmekostnader – är vanliga faktorer när personer väljer att installera bergvärme.

"En outtömlig energikälla"

Men vad är då fördelarna med bergvärme jämför med andra värmekällor?

– Den stora fördelen är att berget är en nästintill outtömlig energikälla. Det värms upp på sommaren och du kan tömma berget på värmen under vintern. Det kan ge en 85-procentig reduktion av värmekostnaderna, förklarar Tomas Wiak, produktchef och marknadstrateg på Daikin.

Daikin har installerat 500-600 bergvärmepumpar i Sverige varje år – men nu siktar företaget betydligt högre. Tack vare den nya pumpen Daikin Altherma 3 GEO ska siffran sexfaldigas och målet är 3 000 maskiner sålda per år.

– Det är högt ställda mål, men vi är så säkra på vår nya produkt och dess fördelar på den svenska marknaden att vi vågar sticka ut hakan på det sättet, säger Andrea Montanari, VD för Daikin i Sverige.

Effektiv och tyst

Vad gör då den nya bergvärmepumpen så bra? Vi tog ett snack med produktchefen Tomas Wiak – i dag en av få som har den nya pumpen installerad i sitt hus i Järfälla.

– Ja, vi har precis börjat att installera den nya bergvärmepumpen i hushåll, men jag har haft den sedan januari – det vill säga lite drygt åtta månader. Jag har kunnat se hur den fungerar på både vintern och sommaren, och haft möjlighet att jämföra den med den tidigare modellen, säger Tomas.

Den nya modellen – eller Altherma 3 GEO som den heter – beskrivs som både effektivare och tystare än tidigare modell. Och några saker som skiljer är att den har ett bredare effektområde på 0,85–10 kW, vilket gör att Daikin Altherma 3 GEO passar de flesta hus. Det bredare effektområdet gör att bergvärmepumpen ger en jämn inomhustemperatur dygnet runt – året om. Den är dessutom tystgående och enkel att installera.

– Maskinen jag har hemma hos mig är kopplad till en dator som skickar informationen till vårt kontor för referenser. Men jag har naturligtvis egna mätare också så att jag kan se att den nya bergvärmepumpen är effektivare än den tidigare maskinen. Och då ska sägas att den tidigare maskinen i sin tur var grymt effektiv och sänkte uppvärmningskostnaderna rejält, säger Tomas Wiak på Daikin.

Inbyggd aktiv luftkonditionering

Vad är den största skillnaden – förutom förbrukningen – om du ser dig själv som en kund?
– Det är ljudbilden. Den nya bergvärmepumpen är så ljudlös att jag ibland måste kolla den så att den går, säger han med ett skratt.

Förutom den jämnare inomhustemperaturen så har Altherma 3 GEO något som kallas aktiv kyla. Det är som en inbyggd AC.

– Vi är först på marknaden med detta. Vi kan ta ut kyla från borrhålet och kyla ett helt hus. Passiv kyla finns det många pumpar som har i dag, men det räcker inte till stora hus. Och dessutom avtar kylkapaciteten med tiden.

Sänker kostnaden för varmvatten

Daikin Altherma 3 GEO utnyttjar den passiva kylan från berget men har alltså även en inbyggd aktiv luftkonditionering. Det innebär att den har tillräcklig kapacitet för att hålla temperaturen nere de allra hetaste sommardagarna. I aktiv drift producerar maskinen upp till 12 kW kyla, vilket ofta räcker till ett helt hus. Dessutom är bergvärmepumpen först ut på marknaden med det miljöanpassade köldmediet R32, som har ett lågt GWP-värde*

– Det blir även en annan mycket positiv effekt med pumpen. Kylan vi producerar sommartid kommer kunden till gagn varje gång maskinen gör varmvatten. Uppvärmningskostnaden för varmvattnet sänks, förklarar Tomas Wiak.

Genom att ansluta en fläktkonvektor till din bergvärmepump kan du sprida den svala luften som genereras av den aktiva luftkonditioneringsfunktionen i ditt hus. På så sätt kan du få samma svalkande effekt som om du hade haft en luft/luftvärmepump installerad.

Kan jobba i grunda hål

En annan fördel med Daikin Altherma 3 GEO är att det är en perfekt utbytesmaskin. Bergvärmepumpar installerade på slutet av 90-talet börjar i dag bli föremål för utbyte. Tidigare – för 20 år sedan – brukade man ett helt annat borrdjup. Då räckte det med att borra 80-100 meter, mot de 160-200 meter som är vanligt i dag.

– Vår maskin kan jobba med grunda hål. En bergvärmepump med passiv kyla och ett borrdjup på 80 meter blir inte så effektiv. Med Daikins pump, som har en swingkompressor som är effektiv oavsett varvsområde, får du inte bara låga driftkostnader – ditt inomhusklimat blir dessutom bättre, säger Tomas.

"Jag har sparat 400 000 kr"

Att installera bergvärme är en kostsam historia – oavsett värmepump. Har du redan ett borrat hål kan du räkna med en kostnad på 70 000-90 000 kronor. Behöver du borra ett nytt hål så kan du räkna med 50 000-60 000 kronor extra.

– Visst är det en stor utgift. Men under de 16 åren som jag har varit ”försökskanin” och haft de nya systemen har jag i snitt gjort en besparing på 20 000-25 000 kronor per år. Räknat på 16 år så innebär det en besparing på runt 400 000 kronor. Så man tjänar in pumpen ganska snabbt, säger Tomas och tillägger:

– Och gör du en sådan stor investering i huset och flyttar inom fem år får du dra av kostnaden på skatten. En bergvärmepump ökar dessutom värdet på fastigheten med mer än vad investeringen kostar.

"Din nya bästa kompis"

Finns det något negativt med bergvärme?
– Tja, pengar för investeringen, men de får man ju tillbaka inom fyra, fem år. Men jag har inte hittat något negativt alls. Bergvärmepumpen tar inte mer plats, den sänker energikostnaden och ger ett jämnt och fint inomhusklimat. Har du vattenburet system redan innan så lovar jag att vår nya bergvärmepump kommer att bli din nya bästa kompis, avslutar Tomas Wiak.

* Global warming potential (GWP) är ett mått på förmågan hos en växthusgas att bidra till växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Skalan är relativ och jämför den aktuella gasens klimatpåverkan med effekten av samma mängd koldioxid.

Folksam Bra Val 2020

Kanske är det tack vare alla fördelarna som försäkringsbolaget Folksam, som varje år gör jämförelser och tester för att hjälpa svenska folket att göra rätt och bra val, har utsett Daikin Altherma 3 GEO 10 till Bra Val.

Under 2020 har Folksam jämfört ett 70-tal värmepumpar i olika utföranden och för att utnämnas som Bra Val ska en värmepump ha höga poäng i jämförelsen och därmed anses som ett bra och hållbart val ur effektivitets-, miljö-, funktion och garantisynpunkt. Och vid årets jämförelse fick Daikins nya bergvärmepump utmärkelsen Bra Val.

Andra artiklar

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?