Skip to main content

Hitta den perfekta temperaturen för ditt hem

Det kan vara svårt att bibehålla en mysig känsla på vintern utan att ständigt justera rumstemperaturen, särskilt i äldre, dragiga hus. Om du har luftkonditionering med värme eller omvänd cykel är tricket att hitta den perfekta inställningen – en som gör att du kan hålla dig bekväm utan att knäcka budgeten.

Finns det ett magiskt tal?

Det vanligaste rådet är att runt 21-22°C är den perfekta och mest hälsosamma inomhustemperaturen, året runt. Detta varierar dock en del mellan individer. En varmare miljö är ofta lämplig för spädbarn, äldre och de som är sjuka. Andra människor känner sig alltid för varma och tycker att den "normala" temperaturen är på tok för varm. När du väljer ditt hushålls perfekta temperatur för komfort är det viktigt att ni diskuterar frågan där hemma. Det är viktigt att ni hittar ett skönt klimat som passar alla. 

Vad händer om det är för varmt?

Miljön vi lever i har en direkt inverkan på vårt välbefinnande – och när det är för varmt tycker vi ofta att det är svårare att sova. Barn är särskilt känsliga för rumstemperaturen. För vissa kommer ett för varmt (och som standard för torrt) hem att utlösa andningssvårigheter, vilket leder till allvarligare andningsbesvär.

Äldre människor är också mer benägna att drabbas illa i ett alltför varmt rum. Överhettning på natten anses vara en bidragande faktor till allvarliga problem som hjärtinfarkt, stroke och astma.

För hög värme medför också uppenbara kostnader. Även för de som inte är oroliga för pengar är det inte smart att använda värdefulla resurser för uppvärmning som de inte behöver.

Vad händer om det är för kallt?

Att vara för kall kan göra det svårt att sova och också att koncentrera sig på studier eller arbete. Om du bor med någon som är student eller arbetar hemifrån är det något att tänka på.

Att vara för kall kan också leda till muskelsmärta och trötthet, eftersom kroppen inte kan slappna av när den ständigt spänner sig mot kylan. Aptiten kan också öka med det kalla vädret, så vi kan tendera att äta för mycket när vi försöker hålla oss varma. Det kan vara anledningen till att så många av oss försöker kasta bort sina ”vinterkilon” när våren är i annalkande!

Hur får vi det rätt?

Som vi nämnde tidigare beror "rätt" temperatur på ditt hushåll. Att installera en högkvalitativ luftkonditionering för omvänd cykel får dig ett komma ett steg före, men det är också bra att dragsäkra ditt hem, kontrollera din isolering, se till att du har gott om lätta lager av sängkläder samt ställa in termostaten i nedre gränsen av det överenskomna temperaturområdet. Kom ihåg att du inte kan kontrollera årstiderna, men du kan styra komforten i ditt hem.

Visste du?

En luftkonditionering med omvänd cykel är också känd som en "värmepump." Det suger helt enkelt in värme från utomhusluften, även mitt under vinternätter, och överför den till inomhus med hjälp av ett köldmedium för att värma upp (eller kyla) luften innan den fördelas runt rummet. Värmepumpar är ett effektivt sätt att hålla ditt hem varmt under vintern.

Andra artiklar på ämnet

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?