Skip to main content

"Daikin har funnits vid min sida i över 40 år"

Crister Valtersson är en av Daikins första återförsäljare i Sverige. Vi träffade honom en oktoberdag för att höra mer om hans spännande resa i branschen. Vad var det egentligen som lockade med Daikin från början och varför har han hållit fast vid varumärket så länge?

Solen skiner och höstfärgerna sprakar i ett lummigt Danderyd. Över en kopp kaffe får vi ta del av Cristers resa genom en bransch som har förändrats rejält under hans karriär, inte minst på hållbarhetssidan.

– Jag har ett stort naturintresse och när jag besökte den ryska forskningsstationen Vernandsky på Antarktis under en semesterresa såg jag med egna ögon vart klimatet är på väg. Under mina år i branschen har jag upplevt flera skiften mot mer miljöanpassade lösningar, bland annat under 1980-talet när jag medverkade på Kyltekniska mötet om ozonfrågan. Att Daikin var bland de första med R32 och nu jobbar vidare med det på bred front är oerhört glädjande, säger Crister Valtersson.

Från juristexamen till återförsäljare

Crister Valterssons karriär som återförsäljare började med ett sommarjobb på en kylfirma. Ursprungsplanen var att arbeta som jurist eller advokat men ödet ville annorlunda. Efter juridikstudier och juristexamen på Stockholms Universitet fattade han ett av sitt livs viktigaste beslut.

– När Kyla & Rör på Tulegatan, där jag praktiserat i flera år, frågade om jag ville börja hos dem på heltid 1974 tackade jag ja. Det blev startskottet till en omväxlande karriär i en otroligt spännande bransch och jag har aldrig ångrat mitt val, säger Crister.

På den tiden var dagligvaruhandeln ett viktigt segment för firman. Crister fick snabbt ett stort ansvar för expertis inom kyltorn för kunder som Ica Metro och Konsumbutikerna. Ytterligare ett verksamhetsområde var industrikyla. Tillverkningsindustrin blomstrade nämligen i Stockholm på 1970-talet. Båda kundsegmenten efterågade effektiva, vattenbesparande lösningar som Crister och hans kollegor bidrog med. 

Samarbete med Daikin i egen regi

År 1980 gick Crister Valtersson från anställd till egenföretagare genom att köpa aktierna i bolaget tillsammans med Leo Jarmenius. I egna verksamheten Tule Kyl, som låg på Tulegatan mitt i centrala Stockholm, blev tillvaron intensiv men inspirerande.

– Första gången jag kom i kontakt med Daikin var när jag besökte kompasstillverkaren Silva i ett industrikylprojekt i början av 1980-talet. De höll till i Häggvik i Sollentuna utanför Stockholm och där fanns även Daikin, så på den vägen är det, säger Crister.

Nästföljande år kom Crister att jobba med en rad av Daikins lösningar. Kunderna efterfrågade fortfarande en hel del livsmedelskyla och industrikyla som efter hand fick sällskap av Daikin-signerad komfortkyla. Anläggningarna som främst byggts i galvaniserad plåt började nu byggas i plast.

– Anledningen till att jag fortsatte arbetet med Daikin var att de hela tiden levererade rejäla produkter som höll och knappt krävde några reparationer, något som både vi och kunderna uppskattade. Det fanns en tillförlitlighet och en gedigen kvalitet i alla led. Dessutom var vi väldigt nöjda med både hantering och service från Daikins sida, säger han. 

Bra service

1996 stod Crister vid ännu ett vägskäl. Delägarna i Tulekyl valde att gå skilda vägar och Crister fortsatte tillsammans med sin fru Mona i Veson där han i princip bara arbetade med Daikins produkter. Och så har det fortsatt tills idag. När Crister ser tillbaka är det tydligt hur tekniken har förändrats genom åren.

– Från början var produkterna i branschen enklare och mer mekaniska. Någon support behövdes knappt, men med tanke på den elektroniska och tekniska utvecklingen krävs betydligt mer idag. Daikins effektiva supportteam med kort väntetid på telefon är ett väldigt bra stöd i arbetet.

Det är inte bara produkterna som blivit mer tekniskt avancerade utan även projekten Crister arbetar med. Han har bland annat haft glädjen att vara med och bygga 30 000 kvadratmeter kylanläggning i Farsta Industriby med hjälp av vätskekylaggregat från Daikin. Att förse församlingshemmet i Nynäshamn med såväl värme och kyla via en VRV-lösning år 2004 tillsammans med Daikin är ett annat projekt som ligger honom varmt om hjärtat. Projektet blev för övrigt uppmärksammat och omskrivet i branschmagasinet Kyla. Med tiden har Cristers engagemang fördjupats. För att mätta sitt stora tekniska intresse har han besökt Daikins fabriker i både Belgien och Tjeckien. 

Förnyat förtroende för Daikin

År 2009 när Edekyl & Värme i Örebro köpte upp V-son Kylteknik gjorde Crister ett tappert försök att dra ner på takten. Det gick inget vidare. Han uppskattar helt enkelt branschen, kunderna och sitt arbete så mycket att han fortsätter bidra med sina specialistkunskaper ett antal timmar varje vecka, även om han delvis är glad pensionär idag. I skrivande stund är det högsäsong för Edekyl & Värme som till 80 procent arbetar med komfortkyla mot företag och mot konsumentmarknaden till 20 procent. Daikin finns fortfarande med som samarbetspartner efter alla dessa år.

– Just nu händer det väldigt mycket i branschen. För att följa med i utvecklingen besöker jag alla kyltekniska möten och följer med stort intresse vad som händer på miljöfronten i VVS-branschen när de nya EU-lagarna snart träder i kraft, avslutar han, innan vi säger adjö i höstsolen.

Det är dags för Crister att bege sig till ännu ett spännande kundmöte. Troligtvis finns en Daikinprodukt med i bilden.

Bra garantier

Vad är fördelen med att välja Daikins bergvärmepump jämfört med någon annan?
– Jag skulle säga ljudet. Det har hänt fler än en gång ute hos kund att jag har varit tvungen att gå in och kolla att den verkligen startat – så tyst har den varit. Och hemma är inomkuskomforten maximal.

– En annan fördel är att Daikin använder trefas, vilket många andra inte har, och att den har en så låg uteffekt. Jag tror att Daikin är ensamma om att ha en maskin som kan gå ner på så låg uteffekt som Daikin Altherma 3 GEO har, säger Per Axel.

– Och som grädde på moset så har Daikin bra garantier, upp till 18 år vilket är otroligt bra.

Folksam Bra Val 2020

Kanske är det tack vare alla fördelarna som försäkringsbolaget Folksam, som varje år gör jämförelser och tester för att hjälpa svenska folket att göra rätt och bra val, har utsett Daikin Altherma 3 GEO 10 till Bra Val.

Under 2020 har Folksam jämfört ett 70-tal värmepumpar i olika utföranden och för att utnämnas som Bra Val ska en värmepump ha höga poäng i jämförelsen och därmed anses som ett bra och hållbart val ur effektivitets-, miljö-, funktion och garantisynpunkt. Och vid årets jämförelse fick Daikins nya bergvärmepump utmärkelsen Bra Val.

”Kan rekommendera till kunder”

Och Daikins nya bergvärmesystem med Daikin Altherma 3 GEO är något som Per Axel och hans kollegor på Bravida i Umeå lätt kan rekommendera.

– Jag har tyckt väldigt bra om Daikin Altherma 3 GEO och har sålt in några stycken till olika kunder även om vi inte marknadsfört just bergvärmepumpar. Vi rekommenderar bara efter förfrågningar, men just Daikin Altherma 3 GEO är jag inte rädd för att rekommendera till en kund.

Andra artiklar

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?