Skip to main content

Lönsam luft/luftinstallation på Antnäs möbler

Det hela började med en kylinstallation på Antnäs Möbler i Luleå. Sedan dess har luft/luftvärmepumparna från Daikin blivit en effektiv helhetslösning som har hjälpt möbelbutiken att sänka sina uppvärmningskostnader med hela 70 procent.

– Vi har en lokal med stora fönsterytor och när solen ligger på blir det snabbt varmt och kvalmigt. Sommaren 2014 var extra svettig, så framåt hösten tog jag kontakt med Effect Energispar i Luleå för att installera en AC-anläggning, berättar Björn Kempe som är ägare av Antnäs Möbler.

Maria Kalla på Effect Energispar rekommenderade Daikin Pixo 71. Snart därefter var två enheter på plats i butiken – redo att ge skön svalka under den kommande sommarsäsongen. Maria föreslog även en värmekabel på utedelen för att man även skulle kunna köra värme en bit in på hösten.

– Jag var inte helt säker på hur långt det skulle räcka eftersom vintern kan vara rätt sträng här i Norrbotten, men jag tyckte att Björn skulle testa. Installationen fanns ju där och vi hade diskuterat värmelösningar förut men inte kommit vidare.

Ytterligare fyra maskiner

Björn medger att han inte hade särskilt stora förväntningar på luft/luftvärmepumparnas förmåga i en så pass stor fastighet. Antnäs Möbler består av totalt 3500 kvadratmeter, varav 2500 är butik och resten är lager. De två enheterna som installerades hösten 2014 är placerade i en del av butiken.

Redan under den första vintern övertygades Björn om att Marias råd hade varit helt rätt. De båda värmepumparna klarade uppvärmningen ända ner till utetemperaturer runt minus 15 grader och elförbrukningen sjönk.

– Vi sparade 70 000 kilowattimmar första året och fick ett jämnare och behagligare inomhusklimat. Både medarbetare och kunder har märkt skillnaden och det kändes som ett naturligt steg för oss att satsa vidare på luft/luft, förklarar Björn.

Våren 2016 installerades ytterligare fyra maskiner i fastigheten, vilket betyder att det nu totalt finns fyra stycken i butiken och två på lagret. Sedan dess har luft/luftvärmepumparna gått hela året och det är endast under årets allra kallaste dagar som elpannan behövs som stöd.

– Det fungerar riktigt bra. Elpannan kör vi bara 20-30 dagar på en hel vintersäsong. Med hjälp av Daikin och en klok återförsäljare har vi lyckats sänka våra värmekostnader med 70 procent, säger en nöjd Björn och påpekar att det är en blygsam investering som ger väldigt snabb återbetalning.

Hela året

Den totala energiförbrukning i fastigheten har minskat från 420 000 till 256 000 kilowattimmar per år. Dessutom har förbrukningen av olja minskat, vilket ger en ytterligare besparing på cirka 90 000 kronor per år. Maria Kalla på Effect Energispar är förstås också nöjd. Hon har fått ett värdefullt kvitto på att Daikins luft/luftvärmepumpar verkligen klarar vad de lovar - och mer därtill.

– Jag tror det finns många verksamheter som skulle kunna göra som Antnäs Möbler och därmed spara stora pengar på sin uppvärmning. Det är viktig att vi återförsäljare tänker på hela året även om kunden egentligen bara är ute efter en kyllösning.

Att Björn med medarbetare och kunder uppskattade kyleffekten under den gångna sommaren 2018 behöver vi nog inte påpeka!

Fakta

Maskinerna som är installerade i fastigheten är Daikin Pixo 71. Modellbeteckning: FTX71GV + RX71GVB

Installationen gjordes av Effect Energispar.

Andra artiklar

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?