Skip to main content

”Daikin Altherma 3 Top Grade – en värmepump som jag verkligen kan rekommendera”

Den titulerar sig varmast i Sverige med sina 70°C vid – 15°C. Lägg därtill en låg ljudvolym, hög prestanda och prisvinnande design. Nya Daikin Altherma 3 Top Grade är en luft/vattenvärmepump som verkligen rekommenderas av både köpare och installatörer.

– Det är en som vi verkligen kan stå för när vi pratar med kunder. En fantastisk maskin, säger Philip Stenberg, installatör på AB Kyl & Värmepumpar i Bankeryd.

Att vårt nordiska klimat kan vara riktigt tufft och krävande vet nog de allra flesta. Och riktigt kalla vintrar kan det ibland vara svårt att få värmen att räcka till – i alla fall till en rimlig kostnad – i många hus. Men vad ska man välja?

Bergvärme kräver borrning och ganska stor tomt, och en luft/luftvärmepump kanske inte riktigt räcker till. Då kvarstår en luft/vattenvärmepump – där energin från utomhusluften överförs till husets vattenburna värmesystem som också värmer upp tappvattnet. Och i grunden är en luft/vattenvärmepump lika effektiv som bergvärme, men då slipper du borrning och andra merkostnader.

Bra värme – trots kyla ute

Företaget Daikin har nu tagit fram en luft/vattenvärmepump för den nordiska marknaden som står emot alla dess prövningar. Daikin Altherma 3 Top Grade har marknadens mest avancerade kompressorteknologi vilket gör att enheten producera en framledningstemperatur på 70°C ner till -15°C och 65° ner till -28°C – utan eltillskott.

Och i det första exemplet –  70°C vid -15°C – levererar Daikin Altherma 3 Top Grade upp till 10,8 kW effekt, vilket den är helt ensam om på marknaden. Det handlar alltså om en produkt som verkligen kan stå emot det tuffa och krävande.

 

Tekniken har utvecklats

– Vi har tidigare inte förespråkat värmepumpar med luft/vatten-teknik, men nu med den nya värmepumpen Daikin Altherma 3 Top Grade har tekniken gått framåt så pass mycket att vi har ändrat oss. Daikins nya produkt har en så pass stor utedel och har levererat så pass bra värden att det verkligen är något annat än konkurrenternas maskiner.

Orden kommer från Philip Stenberg, installatör och monterare på AB Kyl & Värmepumpar i Bankeryd som arbetar med att installera och serva värmesystem i hem och hus runt om i Jönköping.

Daikin Altherma 3 Top Grade öppnade ny marknad

– Jag har hållit på med detta i tolv år nu, men firman har funnits sedan 1987.

Överlag så handlar det mesta om luft/luftvärmepumpar och bara i fjol installerade vi 230 luft/luft-värmepumpar från Daikin i hushåll häromkring. Lägg därtill omkring 100 bergvärmepumpar, men i fjol blev det inte mer än 2-3 stycken luft/vattenpumpar installerade, berättar Philip Stenberg och fortsätter:

– Men bara i år – efter att Daikin lanserat sin nya luft/vattenvärmepump Daikin Altherma 3 Top Grade – har jag installerat närmare tio stycken sådana värmesystem. Med Daikin Altherma 3 Top Grade har det öppnats en helt ny marknad för vår del.

Eldprovet kommer

Även om nyheten har blivit en populär värmepump i många hushåll i dag så kommer det stora eldprovet när det börjar bli riktigt kallt ute.

– Men med de siffrorna som Daikin har visat upp på effektivitet och värme så lär det inte vara några som helst problem. Alla kunder vi hittills installerat Daikin Altherma 3 Top Grade hos har varit helnöjda, säger Philip.

Olika kombinationer

Daikin Altherma 3 Top Grade är en lösning som har många möjligheter. Produkten kan kombineras med flera olika inomhusenheter och skapar enkelt både värme, kyla och varmvatten till ditt hem. Tre olika versioner av inomhusenheterna finns något som ger kunderna möjligheten att kombinera värmesystemet helt efter sina egna önskemål och behov.

Standard är enheten med endast värme och den ger ditt värmesystem både rumsuppvärmning och varmvatten.

– Maskinen är användarvänlig och mycket lätt att lära sig kontrollera, säger Philip.

System med två zoner

Vill du även kunna kyla ned ditt hem är lösningen den reversibla modellen. Då kan systemet växla sitt arbetssätt och leverera kyla istället för värme.

– Just kylan är en mycket bra grej. Många av våra kunder vill ha möjlighet att kyla ner huset under varma sommardagar och med Daikin Altherma 3 Top Grade slipper de köpa till en extra maskin bara för att klara av det, säger Philip Stenberg.

Om du skulle vilja ha möjlighet att ha olika temperaturer i olika rum finns det också en modell för det. Då kan du dela in hemmet i två olika zoner som du kan styra oberoende av varandra.

– Innedelen är omkring 185 cm hög och vi installerar nästan uteslutande 230 liters varmvattenberedare med Daikin Altherma 3 Top Grade. Det ger kunden bättre styrning över värmen.

Prisad design

A och O när man väljer ett nytt värmesystem är naturligtvis prestanda och energieffektivitet, men det går inte att bortse från att även design spelar en roll vi valet av produkt. Daikin har lagt stor vikt vid designen när det kommer till nya Daikin Altherma 3 Top Grade, och den har dessutom prisats för sin design av både iF och Red Dot.

– Ja, den är ganska snygg. Vissa kan tycka att utomhusdelen är lite väl stor, men den behöver vara det för att kunna plocka upp värmen. Ju mindre utomhusdel desto sämre möjlighet att värma, säger Philip.

Folksam Bra Val 2020

Prisad har den även blivit här i Sverige. Allt fler människor väljer att installera värmepumpar i sina hem och/eller fritidshus eftersom det är ett ekonomiskt och energisnålt sätt att skapa ett jämnt och behagligt inomhusklimat. Det har gjort att urvalet av värmepumpar i Sverige är enormt. Försäkringsbolaget Folksam har jämfört hela 68 värmepumpar från totalt 14 olika tillverkare för att hjälpa konsumenterna vid urvalsprocessen. Daikin Altherma 3 Top Grade 140 är en av de 20 produkter som har fått utmärkelsen Bra val 2020. Det innebär att den anses vara ett bra och hållbart val ur effektivitets-, miljö-, funktion- och garantisynpunkt.

”Lita på Daikin”

Daikin Altherma 3 Top Grade har också utvecklats för att vara så tyst som möjligt. Maskinens avancerade isolering gör att ljudet på tre meters avstånd endast mäts till 38 dB(A) i normaldrift. Vill man dessutom ha det ännu tystare går det att aktivera tyst driftsläge och då sänks ljudet med ytterligare 3 dB(A).

– Med värdena som den nya luft/vattenvärmepumpen från Daikin har och sättet som jag har sett att den arbetar när jag monterat in Daikin Altherma 3 Top Grade så vågar jag verkligen rekommendera värmepumpen. Det går att lita på Daikin, avslutar Philip Stenberg, installatör på AB Kyl & Värmepumpar i Bankeryd.

Andra artiklar

Hitta närmaste återförsäljare

Kostnadsfritt hembesök

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Läs mer

Behöver du hjälp?

Garantiregistrera din produkt

Gäller garantin på din produkt?

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp?